Najlepszy sos do krewetek. Potrzebujesz tylko kilku składników

Krewetki to jedne z ulubionych owoców morza Polaków. Wykorzystujemy je do makaronów, risotto i dań kuchni azjatyckiej. Krewetki mogą też pełnić rolę wyśmienitej przekąski, serwowanej z oryginalnymi sosami. Zdradzamy przepis na wyśmienity dip, który doskonale podkreśli ich smak.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Nasz sos będzie pasował zarówno do krewetek usmażonych na maśle z czosnkiem, jak i do tych, które zdecydujecie się zaserwować w tempurze czy panko. Najlepiej podać je ze świeżą bagietką. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na sylwestrowym stole. 

Sos do krewetek. Składniki

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1,5 łyżeczki płatków chilli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 cm drobno startego imbiru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Wykonanie tego dipu jest niezwykle proste. Wystarczy w małej miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki pamiętając o tym, by czosnek posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki, aby sos był porządnie schłodzony.

Zobacz wideo
Więcej o: