Jak zrobić chleb w jajku? Przepis na najprostszą przekąskę, która przypomni ci smak dzieciństwa

Chleb w jajku czy też tosty francuskie to smak naszego dzieciństwa. Kromki chleba, namoczone w roztrzepanym jajku i smażone na złoty kolor, ach, jakie to było pyszne! Przepis na tę przekąskę jest banalny, a chleb w jajku wychodzi pyszny jak kiedyś u babci. Jak go zrobić? Smażenie na maśle to gwarancja sukcesu.

Więcej przepisów na smaki dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Chleb w jajku, jajko w chlebie, tosty francuskie, "jajochlebki" czy..."chleb w końskim moczu", te wszystkie nazwy odnoszą się do ulubionej przekąski z naszych dziecięcych lat. Pyszne, delikatne kromki pieczywa moczone w jajku i smażone na maśle z pomidorem i ogórkiem... To najlepsze śniadanie lub wymarzona kolacja. Jak zrobić w chleb w jajku, by był idealny? Dodaj czosnek - świetnie podkręcisz smak tej wyjątkowej przekąski.

Chleb w jajku - przepis:

  • Chleb (może być czerstwy)
  • 5 jajek
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • masło do smażenia
  • pomidor, mała cebula, dwa ogórki kiszone

Chleb w jajku - sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka i dolej mleko. Całość wymieszaj za pomocą miksera i dodaj sól, pieprz i płaską łyżeczkę czosnku.
  2. Chleb pokrój na kromki podobnej grubości. Każdą z nich dokładnie zamocz w roztrzepanym jajku.
  3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Smaż kromki chleba na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażony chleb podawaj z plastrami pomidora z cebulą i kawałkami ogórka kiszonego. Świetnie smakują także z ketchupem i serem topionym.

Jak widzisz, wystarczy dosłownie kilka chwil, by cieszyć się przekąską z czasów dzieciństwa. Zrób ją już dziś, ten smak to przyjemność w najczystszej postaci.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.