Więcej przepisów na smaki dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Chleb w jajku, jajko w chlebie, tosty francuskie, "jajochlebki" czy..."chleb w końskim moczu", te wszystkie nazwy odnoszą się do ulubionej przekąski z naszych dziecięcych lat. Pyszne, delikatne kromki pieczywa moczone w jajku i smażone na maśle z pomidorem i ogórkiem... To najlepsze śniadanie lub wymarzona kolacja. Jak zrobić w chleb w jajku, by był idealny? Dodaj czosnek - świetnie podkręcisz smak tej wyjątkowej przekąski.
Zupa serowa dla tych, którzy ser mogliby dodawać do wszystkiego
Chleb w jajku - przepis:
- Chleb (może być czerstwy)
- 5 jajek
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- masło do smażenia
- pomidor, mała cebula, dwa ogórki kiszone
Chleb w jajku - sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka i dolej mleko. Całość wymieszaj za pomocą miksera i dodaj sól, pieprz i płaską łyżeczkę czosnku.
- Chleb pokrój na kromki podobnej grubości. Każdą z nich dokładnie zamocz w roztrzepanym jajku.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Smaż kromki chleba na złoty kolor z obu stron.
- Usmażony chleb podawaj z plastrami pomidora z cebulą i kawałkami ogórka kiszonego. Świetnie smakują także z ketchupem i serem topionym.
Idealne naleśniki? Prosty trik, dzięki któremu nie będą się rozpadały
Jak widzisz, wystarczy dosłownie kilka chwil, by cieszyć się przekąską z czasów dzieciństwa. Zrób ją już dziś, ten smak to przyjemność w najczystszej postaci.