Racuchy z jabłkami - przepis na idealne śniadanie lub podwieczorek. Zrobisz je w kilka chwil bez użycia drożdży

Racuchy z jabłkami to idealny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Przepis na racuchy z jabłkami jest banalny i zrobisz je w kilka chwil - do ich wykonania nie potrzebujesz drożdży. Jak zatem zrobić pyszne i pachnące racuszki, by były tak pyszne jak u babci? Nic prostszego, zapraszamy do przepisu w trzech krokach.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Racuszki z jabłkami to smak naszego dzieciństwa - najpyszniejsze robiła nam babcia, tego zapachu i smaku nie da się zapomnieć. Dziś bez problemu powtórzysz ten smak dla swoich bliskich, serwując racuchy z jabłkami na śniadanie lub słodki podwieczorek. Jak je zrobić by były takie, jak przed laty u babci? Przepis jest naprawdę banalny i bardzo szybki - nie potrzebujesz drożdży, by twoje racuszki były idealne.

Racuchy z jabłkami - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 250 ml mleka (powinno być ciepłe)
  • 250 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jabłka

Racuchy z jabłkami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę. Wlej do niej podgrzane (ale nie gorące) mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Odłóż na chwilę, by odpoczęło.
  2. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka dodaj do miski z ciastem i dokładnie zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kładź łyżką porcje ciasta na gorącą patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki podawaj oprószone cukrem pudrem.

Trzy proste kroki wystarczą, by przygotować idealny deser. Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim, zrób racuchy z jabłkami, z naszego przepisu wyjdą idealne. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA