Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Racuszki z jabłkami to smak naszego dzieciństwa - najpyszniejsze robiła nam babcia, tego zapachu i smaku nie da się zapomnieć. Dziś bez problemu powtórzysz ten smak dla swoich bliskich, serwując racuchy z jabłkami na śniadanie lub słodki podwieczorek. Jak je zrobić by były takie, jak przed laty u babci? Przepis jest naprawdę banalny i bardzo szybki - nie potrzebujesz drożdży, by twoje racuszki były idealne.
Ciasteczka cytrynowe. Szybki deser z kilku składników
Racuchy z jabłkami - przepis:
Potrzebne składniki:
- ok. 250 ml mleka (powinno być ciepłe)
- 250 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jabłka
Racuchy z jabłkami - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę. Wlej do niej podgrzane (ale nie gorące) mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Odłóż na chwilę, by odpoczęło.
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka dodaj do miski z ciastem i dokładnie zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Kładź łyżką porcje ciasta na gorącą patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki podawaj oprószone cukrem pudrem.
Idealne naleśniki? Prosty trik, dzięki któremu nie będą się rozpadały
Trzy proste kroki wystarczą, by przygotować idealny deser. Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim, zrób racuchy z jabłkami, z naszego przepisu wyjdą idealne. Smacznego!