Sałatka z kaszą kuskus. Przy niej się nie napracujesz. Kilkanaście minut i gotowe

Kuskus jest bardzo wdzięczną kaszą. Nie trzeba go długo przygotowywać, aby nadawał się do jedzenia. Dzięki temu jest świetnym dodatkiem do dań głównych, a także doskonałą bazą do sałatek. Jeżeli masz mało czasu, a musisz przygotować jakąś przekąskę np. na imprezę, sałatka z kaszą kuskus będzie strzałem w dziesiątkę.

Więcej przepisów na szybkie sałatki znajdziesz na Gazeta.pl.

Kasza kuskus ma kilka niepodważalnych zalet. Przede wszystkim przygotowuje się ją błyskawicznie i naprawdę łatwo - wystarczy zalać ją gorącą wodą i poczekać, aż wchłonie płyn. Ponadto świetnie komponuje się z rozmaitymi warzywami i nie tylko. Dużym plusem kuskusu jest także to, że ma delikatny smak, więc jest duża szansa, że zasmakuje nawet tym najbardziej wybrednym.

Sałatek z kaszą kuskus jest multum. My wybraliśmy trzy, które, mamy nadzieję, przypadną wam do gustu. 

Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Sałatka z kaszą kuskus, papryką i kukurydzą

Składniki:

  • 100 g kuskusu
  • 2 papryki (mogą być różne kolory)
  • czerwona cebula
  • ogórek
  • puszka kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kuskus należy zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię. Dodać szczyptę soli. Przykryć i odstawić na kilkanaście minut, aż wchłonie wodę. Potem należy go wymieszać.

W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Można też pominąć ten krok, zrezygnować z cebuli, a papryki użyć bez podsmażania. Ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Wymieszać ze sobą warzywa i kuskus (jeśli podsmażaliście cebulę i paprykę, to najpierw należy je ostudzić). Na koniec doprawić i posypać posiekaną natką.

Sałatka z kaszą kuskus i granatem

Składniki:

  • 100 gramów kuskusu
  • ogórek
  • granat
  • czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • listki kolendry lub mięty do dekoracji
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Kuskus zrobić według instrukcji z opakowania. Ogórek pokroić w kostkę, podobnie cebulę. Wyłuskać nasiona granatu. Jogurt wymieszać z mieloną papryką i łyżką soku z cytryny. Resztę soku dodać do kuskusu, wymieszać kaszę z warzywami i przygotowanym sosem jogurtowym. Doprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać posiekaną kolendrą lub miętą.

Sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem

Składniki:

  • 100 g kuskusu
  • 2 papryki (różne kolory)
  • czerwona cebula
  • ogórek
  • puszka kukurydzy
  • pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Kuskus przygotować według instrukcji. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W kostkę kroimy również ogórka, papryki oraz cebulę. Kukurydzę odsączamy. Jogurt i majonez mieszamy razem. Następnie dodajemy do kuskusu kurczaka, warzywa i mieszankę jogurtu z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Można udekorować natką.

Sałatka z kaszą kuskus dobrze będzie smakować również wtedy, gdy dodamy do niej np. czarne oliwki albo pomidorki koktajlowe. Popularnym przepisem jest także przygotowanie sałatki kuskus z serem feta.

Więcej o:
Copyright © Agora SA