Więcej przepisów na szybkie sałatki znajdziesz na Gazeta.pl.
Kasza kuskus ma kilka niepodważalnych zalet. Przede wszystkim przygotowuje się ją błyskawicznie i naprawdę łatwo - wystarczy zalać ją gorącą wodą i poczekać, aż wchłonie płyn. Ponadto świetnie komponuje się z rozmaitymi warzywami i nie tylko. Dużym plusem kuskusu jest także to, że ma delikatny smak, więc jest duża szansa, że zasmakuje nawet tym najbardziej wybrednym.
Sałatek z kaszą kuskus jest multum. My wybraliśmy trzy, które, mamy nadzieję, przypadną wam do gustu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kuskus należy zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię. Dodać szczyptę soli. Przykryć i odstawić na kilkanaście minut, aż wchłonie wodę. Potem należy go wymieszać.
W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Można też pominąć ten krok, zrezygnować z cebuli, a papryki użyć bez podsmażania. Ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Wymieszać ze sobą warzywa i kuskus (jeśli podsmażaliście cebulę i paprykę, to najpierw należy je ostudzić). Na koniec doprawić i posypać posiekaną natką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kuskus zrobić według instrukcji z opakowania. Ogórek pokroić w kostkę, podobnie cebulę. Wyłuskać nasiona granatu. Jogurt wymieszać z mieloną papryką i łyżką soku z cytryny. Resztę soku dodać do kuskusu, wymieszać kaszę z warzywami i przygotowanym sosem jogurtowym. Doprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać posiekaną kolendrą lub miętą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kuskus przygotować według instrukcji. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W kostkę kroimy również ogórka, papryki oraz cebulę. Kukurydzę odsączamy. Jogurt i majonez mieszamy razem. Następnie dodajemy do kuskusu kurczaka, warzywa i mieszankę jogurtu z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Można udekorować natką.
Sałatka z kaszą kuskus dobrze będzie smakować również wtedy, gdy dodamy do niej np. czarne oliwki albo pomidorki koktajlowe. Popularnym przepisem jest także przygotowanie sałatki kuskus z serem feta.