Sałatka z pora. Tradycyjna przekąska na każdą porę dnia

Sałatka z pora tradycyjna to jedna z tych, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, więc można ją zrobić nawet na ostatnią chwilę.

Więcej przepisów na pyszne sałatki na imprezę znajdziecie na Gazeta.pl.

Z sałatką z pora jest trochę jak z sałatką jarzynową. Tradycyjna, pyszna, często pojawia się na świątecznych stołach, ale często może też generować spory co do jej składników (z pewnością są tacy, którzy nie przepadają np. z groszkiem albo kukurydzą). Niektórzy mogą dodawać do niej ananasa, jeszcze inni chętnie sięgną np. po czerwoną fasolę z puszki. 

My stawiamy na tę wersję najbardziej podstawową. Poniżej znajdziecie przepis.

Sałatka z pora tradycyjna

Składniki:

  • jeden por, a właściwie jego biała część
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo i obrać. Aby zrobić to szybko, włóż jajko do szklanki z zimną wodą tak, aby w większości było w niej zanurzone. Następnie przykryj naczynie dłonią i dosłownie przez kilka chwil energicznie potrząsaj. Innym trikiem, który pomoże je szybciej obrać, jest dodanie sody oczyszczonej. Na jedną czwartą litra wody, w której będziesz je gotować, wsyp pół łyżeczki sody. Dalej postępuj tak jak zwykle. Alternatywnie można dodać również łyżeczkę soli, która działa podobnie jak soda oczyszczona.

Gdy jajka przestygną, trzeba pokroić je w kostkę. Pora umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Wymieszaj ze sobą pora, jajka, ogórki oraz groszek i kukurydzę z puszki (wcześniej odsącz z zalewy). Dodaj majonez i znów wymieszaj. Na koniec dopraw sałatkę szczyptą soli i pieprzu. Wierzch możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

kuskusSałatka z kaszą kuskus. Przy niej się nie napracujesz

Całkowity czas przygotowania takiej sałatki to około 30 minut. Jak sami widzicie, nie jest skomplikowana i nie trzeba być kulinarnym mistrzem, żeby ją przyrządzić. To co, od dzisiaj dopisujecie ją do swojego przepiśnika?

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Więcej o: