Jak zrobić owsiankę? To prawdopodobnie jedno z najprostszych śniadań

Owsianka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Robi się ją szybko i łatwo, prostsze jest chyba jedynie posmarowanie kromki chleba masłem i położenie na nią plastra sera. Poza tym dużą zaletą owsianki jest to, że nie ma jednego słusznego sposobu jej przyrządzania. To ty decydujesz, jakich dodatków użyjesz.

Więcej przepisów na pożywne śniadanie znajdziecie na Gazeta.pl.

Owsiankę można przygotować na dwa sposoby - na mleku (również roślinnym) lub na wodzie. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie o każdej porze roku. Latem można ją wcinać, ciesząc się smakiem świeżych owoców, z kolei zimą świetnie rozgrzewa, szczególnie jeśli dodacie do niej kurkumę i cynamon. 

Poniżej przygotowaliśmy szczegółową instrukcję, jak zrobić owsiankę. Mamy nadzieję, że dzięki temu nie napotkasz już żadnych trudności podczas jej przygotowywania i będziesz chętnie jadać ją na śniadanie.

Zobacz wideo Pieczona czekoladowa owsianka. Idealne fit śniadanie

Jak zrobić owsiankę?

Podstawą owsianki są płatki owsiane. W sklepach dostępne są trzy rodzaje: zwykłe, które wymagają gotowania, górskie, które trzeba zalać wrzątkiem lub lekko zagotować, oraz błyskawiczne, które wystarczy zalać mlekiem lub wodą. To od was zależy, których płatków użyjecie.

Owsiankę można przygotować na wodzie lub na mleku. To też zależy od was, którą opcję wolicie. Dodatki do owsianki to znów pełna dowolność. Poniżej prezentujemy dwa przepisy, z których dowiecie się, jak zrobić owsiankę na mleku, a jak na wodzie.

Owsianka na mleku

Składniki:

  • 50 g płatków,
  • 100 ml dowolnego mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Płatki zalej mlekiem i gotuj przez 3-4 minuty (chyba że korzystasz z płatków błyskawicznych). Całość możesz doprawić szczyptą soli. Aby nadać owsiance głębi smaku, możesz również dodać łyżkę cukru lub miodu. Następnie odstaw płatki na parę minut, by wchłonęły płyn i napęczniały. 

Do owsianki dorzuć ulubione dodatki. Mogą to być na przykład plasterki banana, kawałki jabłka albo borówki amerykańskie. Latem warto sięgnąć po świeże owoce sezonowe, np. maliny lub porzeczki. W owsiance świetnie sprawdzą się też orzechy, nasiona chia czy suszone owoce (np. żurawina) czy przyprawy w stylu kurkumy lub cynamonu, o których wspominaliśmy wyżej.

Owsianka na wodzie

Jak zrobić owsiankę na wodzie? Analogicznie do owsianki na mleku. Płatki zalewamy i gotujemy przez kilka minut (jeżeli nie są to płatki błyskawiczne), a następnie odstawiamy, gdy owsianka zgęstnieje. Jeśli chcecie, by była słodsza, możecie dodać cukier, miód lub syrop klonowy. Następnie dorzucacie ulubione owoce lub bakalie i cieszycie się wyjątkowym smakiem śniadania.

Więcej pomysłów na słodkie owsianki znajdziecie w naszym tekście:

Więcej o:
Copyright © Agora SA