Zupa gulaszowa - przepis na sycący i rozgrzewający obiad. Kluczowy jest dobór mięsa

Zupa gulaszowa to według mnie absolutny hit obiadowy. Sycąca i aromatyczna zupa to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, jak również na codzienny, domowy obiad. Jak zrobić pyszną gulaszową? Przepis jest łatwy, ale musisz zwrócić uwagę na mięso - najlepiej połączyć dwa rodzaje - wieprzowinę i wołowinę.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa gulaszowa to hit w moim domu. Nie tylko jest przepyszna i aromatyczna, ale także świetnie syci i rozgrzewa - idealnie się sprawdza na zimowe dni. Jak ją przygotować, by była idealna? Sprawdzony sposób na pyszną gulaszową zdradziła mi dawno temu moja ciocia - najważniejsze jest mięso. Najlepiej użyć łopatki wieprzowej i nieco chudszej wołowiny, wtedy smak zupy jest głęboki i nie ma sobie równych. Zapraszam do przepisu na pyszną, domową zupę gulaszową. 

Zupa gulaszowa - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 500 g wołowiny (polędwica będzie idealna, ale może być także ligawa)
  • 500 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 litry dowolnego bulionu
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy - sól, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa do mięs lub do gulaszu
  • olej

Zupa gulaszowa - sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w średnią kostkę, włóż do miski i dodaj przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę przyprawy do mięs lub do gulaszu i dodaj 2 łyżki oleju. Całość wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Kiedy mięso się chłodzi, pokrój resztę składników, paprykę w większą kostkę, pieczarki w ćwiartki (jeśli są duże to w ósemki), cebulę w piórka a marchewkę w grubsze talarki.
  3. Przygotuj spory garnek, najlepiej z nieprzywierającym dnem. Rozgrzej w nim 2 łyżki oleju i dodaj mięso. Smaż na większym ogniu przez ok. 3-4 minuty, aż włókna się zamkną.
  4. W tym samym czasie na patelni zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Smaż chwilę, aż odparuje z nich woda. Następnie zawartość patelni dodaj do smażącego się mięsa. 
  5. Garnek z mięsem i pieczarkami zalej bulionem i zmniejsz ogień. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe. Następnie dodaj pokrojona paprykę i marchewkę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
  6. Na patelni rozgrzej pół łyżki masła i dodaj przeciśnięty czosnek. Chwilę podsmaż, aż uwolni się piękny aromat. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość podsmażaj przez 5 minut. Na koniec zawartość patelni dodaj do gotującej się zupy.
  7. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu 10 minut. Zupę podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki w towarzystwie kromki świeżego pieczywa.

Tak przygotowana zupa gulaszowa nie ma sobie równych. Zrób ją dziś na obiad, z pewnością sprawisz przyjemność swojej rodzinie.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.