Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa gulaszowa to hit w moim domu. Nie tylko jest przepyszna i aromatyczna, ale także świetnie syci i rozgrzewa - idealnie się sprawdza na zimowe dni. Jak ją przygotować, by była idealna? Sprawdzony sposób na pyszną gulaszową zdradziła mi dawno temu moja ciocia - najważniejsze jest mięso. Najlepiej użyć łopatki wieprzowej i nieco chudszej wołowiny, wtedy smak zupy jest głęboki i nie ma sobie równych. Zapraszam do przepisu na pyszną, domową zupę gulaszową.
Prosty przepis na pyszne kopytka. Smakują jak u babci
Zupa gulaszowa - przepis:
Potrzebne składniki:
- 500 g wołowiny (polędwica będzie idealna, ale może być także ligawa)
- 500 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 litry dowolnego bulionu
- 2 papryki
- 2 marchewki
- puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy - sól, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa do mięs lub do gulaszu
- olej
Zupa gulaszowa - sposób wykonania:
- Mięso pokrój w średnią kostkę, włóż do miski i dodaj przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę przyprawy do mięs lub do gulaszu i dodaj 2 łyżki oleju. Całość wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Kiedy mięso się chłodzi, pokrój resztę składników, paprykę w większą kostkę, pieczarki w ćwiartki (jeśli są duże to w ósemki), cebulę w piórka a marchewkę w grubsze talarki.
- Przygotuj spory garnek, najlepiej z nieprzywierającym dnem. Rozgrzej w nim 2 łyżki oleju i dodaj mięso. Smaż na większym ogniu przez ok. 3-4 minuty, aż włókna się zamkną.
- W tym samym czasie na patelni zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Smaż chwilę, aż odparuje z nich woda. Następnie zawartość patelni dodaj do smażącego się mięsa.
- Garnek z mięsem i pieczarkami zalej bulionem i zmniejsz ogień. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe. Następnie dodaj pokrojona paprykę i marchewkę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
- Na patelni rozgrzej pół łyżki masła i dodaj przeciśnięty czosnek. Chwilę podsmaż, aż uwolni się piękny aromat. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość podsmażaj przez 5 minut. Na koniec zawartość patelni dodaj do gotującej się zupy.
- Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu 10 minut. Zupę podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki w towarzystwie kromki świeżego pieczywa.
Chleb z garnka na maślance Ewy Wachowicz. Wyjdzie bez zakwasu
Tak przygotowana zupa gulaszowa nie ma sobie równych. Zrób ją dziś na obiad, z pewnością sprawisz przyjemność swojej rodzinie.