Sałatka brokułowa - prosty przepis na idealny lunch. Tylko cztery składniki, a smak palce lizać

Sałatka brokułowa to świetny pomysł na każdy posiłek. Prosty przepis i wyjątkowy smak sprawiają, że ta sałatka świetnie nadaje się jako poczęstunek dla gości oraz jako lunch do pracy. Jak ją wykonać? Podstawą smaku jest sos czosnkowy - najlepiej zrób go samodzielnie.

Więcej pomysłów na lunch do pracy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Sałatka brokułowa to już klasyka. Jest pyszna, kolorowa i szybka w przygotowaniu, idealnie nadaje się na lunch do pojemnika lub szybką kolację. Jak ją przygotować? Przepis jest najprostszy na świecie, pamiętaj jednak o sosie - najpyszniejszy sos czosnkowy to oczywiście ten domowy, zrobiony samodzielnie.

Sałatka brokułowa - przepis:

  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 3 pomidory
  • sos: jogurt grecki, majonez, 3 małe ząbki czosnku, sól, pół małego pęczka koperku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania jajek na twardo. Brokuła podziel na niewielkie różyczki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Pozostaw chwilę do ostudzenia.
  2. Pomidory pokrój w ósemki.
  3. Do miseczki dodaj 4 spore łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Koperek drobno posiekaj i dodaj do miseczki. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz dodać łyżkę soku z cytryny.
  4. W salaterce ułóż różyczki brokuła, jajko pokrojone w ćwiartki i kawałki pomidorów. Składniki polej po wierzchu sosem i wstrząśnij salaterką, by sos spłynął na dół. Sałatkę możesz posypać nasionami słonecznika.

Prosta i szybka sałatka brokułowa na pewno ci zasmakuje. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszą kolację, zainspiruj się naszym przepisem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: