Więcej pomysłów na lunch do pracy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Sałatka brokułowa to już klasyka. Jest pyszna, kolorowa i szybka w przygotowaniu, idealnie nadaje się na lunch do pojemnika lub szybką kolację. Jak ją przygotować? Przepis jest najprostszy na świecie, pamiętaj jednak o sosie - najpyszniejszy sos czosnkowy to oczywiście ten domowy, zrobiony samodzielnie.
Sałatka brokułowa - przepis:
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 3 pomidory
- sos: jogurt grecki, majonez, 3 małe ząbki czosnku, sól, pół małego pęczka koperku
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania jajek na twardo. Brokuła podziel na niewielkie różyczki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Pozostaw chwilę do ostudzenia.
- Pomidory pokrój w ósemki.
- Do miseczki dodaj 4 spore łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Koperek drobno posiekaj i dodaj do miseczki. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz dodać łyżkę soku z cytryny.
- W salaterce ułóż różyczki brokuła, jajko pokrojone w ćwiartki i kawałki pomidorów. Składniki polej po wierzchu sosem i wstrząśnij salaterką, by sos spłynął na dół. Sałatkę możesz posypać nasionami słonecznika.
Prosta i szybka sałatka brokułowa na pewno ci zasmakuje. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszą kolację, zainspiruj się naszym przepisem. Smacznego!