Więcej przepisów na zdrowe i smaczne dania znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Sałatka z tuńczykiem i makaronem to świetna propozycja dla osób dbających o właściwe nawyki żywieniowe. Odpowiednio zbilansowana sałatka dostarczy nam odpowiednią ilość białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Jak zatem zrobić pyszną sałatkę pełną witamin? Zapraszamy do prostego przepisu na zdrowie na talerzu.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem - przepis:
Składniki:
- ok. 200 g dowolnego pełnoziarnistego makaronu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść rukoli
- 5-7 pomidorków koktajlowych
- 2 jajka na twardo
- 3-4 suszone pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- pół zielonego ogórka
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki zalewy od suszonych pomidorów
- kilka oliwek (jeśli lubisz)
Sałatka z tuńczykiem - sposób wykonania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Jajka ugotuj na twardo, a tuńczyka odsącz z zalewy.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, jajka na ósemki, cebulę drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w paseczki a ogórka w ćwiartki.
- Na dnie miski połóż garść rukoli, następnie ostudzony makaron i resztę składników. Dodaj do smaku odrobinę soli, pieprzu i mieszankę ulubionych ziół. W małej miseczce rozmieszaj 2-3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów i łyżkę soku z cytryny. Wymieszaj i polej nim swoją sałatkę. Opcjonalnie dodaj pokrojone oliwki.
Taka sałatka to bomba witaminowa, idealna na początek noworocznej przygody ze zdrowym odżywianiem. Jeśli lubisz zbilansowane smaki, sałatka z tuńczykiem na pewno przypadnie ci do gustu. Ten przepis możesz dowolnie modyfikować i zmieniać proporcje tak, by smak był idealny właśnie dla ciebie. Smacznego!