Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Nie ma nic lepszego niż świeży, aromatyczny, domowy chleb. Nie zawsze jednak mamy dość dużo czasu, by przygotować tradycyjne pieczywo na drożdżach czy na zakwasie. Jest na to sposób. Ciasto na chleb na sodzie zrobisz w kilka chwil, a smak wypieku zupełnie cię zaskoczy. Zapraszamy do przepisu na ekspresowy chleb na sodzie.
Chleb na sodzie - przepis
Składniki:
- 0,5 kg pszennej mąki (typ 500 będzie w sam raz)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 420 ml maślanki lub kefiru
- sok z cytryny
- 8-10 g soli
Chleb na sodzie - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę. Wymieszaj maślankę z sokiem i dodaj sodę. Całość ponownie zamieszaj.
- Następnie dodaj mąkę i sól i wymieszaj całość do połączenia się składników. Konsystencja ciasta będzie zwarta.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ciasto przełóż do formy. Wierzch posyp czarnuszką, nasionami słonecznika lub sezamem. Chleb na sodzie piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Ten prosty i szybki przepis na chleb na sodzie zawsze się udaje. Zrób go już dziś, a zobaczysz, jaki jest pyszny. Smacznego!