Krupnik - przepis na zupę, którą możemy jeść codziennie. Co zrobić, by był klarowny? Sposób jest bardzo prosty

Krupnik uwielbiamy nie tylko za fantastyczny smak, ale także za właściwości rozgrzewające i dużą zawartość witamin, potrzebnych szczególnie zimą. Przepis na tę zupę jest prosty, ale czasami krupnik wychodzi mętny i odbiera nam chęci do jedzenia. Co zrobić, by krupnik był klarowny? Płukanie kaszy to nie wszystko.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dobrze ugotowany krupnik to prawdziwe mistrzostwo kulinarne. Ta zupa świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek w ponure i zimne dni. Jak przygotować krupnik, by nie tylko był pyszny, ale także apetycznie wyglądał? Sekret to odpowiednio przygotowana kasza - nie wystarczy samo płukanie, warto 2 minuty gotować ją osobno, przed dodaniem do zupy. Zapraszamy do przepisu na delikatny i pyszny krupnik na mięsie drobiowym.

Ciasto klementynkoweCiasto klementynkowe Nigelli Lawson. "To ciasto nigdy się nie nudzi"

Krupnik - przepis:

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 szyjka indycza
  • pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, cebula)
  • 4 średnie ziemniaki
  • kilka suszonych grzybków
  • ok. pół szklanki kaszy jęczmiennej (polecam pęczak)
  • natka pietruszki i koperek
  • łyżka masła
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe)

Krupnik - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek. Włóż do niego mięso i zalej zimną wodą (ok. 2- 2,5 l). Zagotuj mięso. Zbierz szumowiny i dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę (zostaw jedną marchewkę), 4 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego i suszone grzybki. Teraz zmniejsz moc palnika i pod przykryciem gotuj wywar przez ok. godzinę.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę a pozostałą marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Teraz zajmij się kaszą. Przełóż ją na sito i kilkukrotnie przepłucz ją pod zimną wodą. Następnie przełóż do garnka, dodaj pół łyżki masła i zalej wrzątkiem. Włącz palnik pod garnkiem z kaszą i przez 2 minuty  gotuj ją na dość mocnym ogniu.
  4. Przełóż do zupy ziemniaki i odcedzoną kaszę. Na patelni rozgrzej pozostałą część masła i podduś startą marchewkę. Po 5 minutach dodaj marchewkę do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków i kaszy na wolnym ogniu.
  5. Na sam koniec dopraw krupnik do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorący, posypany obficie koperkiem i natką pietruszki.

Zupa gulaszowaZupa gulaszowa - przepis na sycący i rozgrzewający obiad. Kluczowy jest dobór mięsa

Tak przygotowany krupnik to delikatna i bardzo pożywna zupa, idealna na zimowy obiad. Jeśli jednak jesteś fanem nieco ostrzejszych smaków, polecam zakwasić krupnik odrobiną soku z kiszonej kapusty lub ogórków, wtedy twoja zupa nie tylko będzie pyszna, ale i jeszcze zdrowsza.

Zobacz wideo
Więcej o: