Zupa strogonow z wołowiną. Jednogarnkowe danie przygotujesz w pół godziny

Zupa strogonow to idealny pomysł na obiad w leniwy dzień. Przygotujemy ją w jednym garnku, a użycie polędwicy wołowej zapewni wyjątkowe doznania smakowe. Co więcej, ugotowanie tej zupy nie powinno zająć nam więcej niż pól godziny.

Więcej przepisów na proste dania i dodatki znajdziesz na Gazeta.pl.

Zupa strogonow to wariacja na temat popularnego na całym świecie strogonowa (org. Boeuf Stroganow). Danie to jest wizytówką kuchni rosyjskiej i pochodzi od nazwiska generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Co ciekawe, w mowie potocznej często używamy nazwy "strogonow", przez co przekręcamy nazwisko rosyjskiego oficjela. W potrawie, podobnie jak w jej nazwie, łączą się tradycje kuchni francuskiej i rosyjskiej (bœuf to po francusku wołowina).

Zupa strogonow. Składniki

  • pół kilograma polędwicy wołowej,
  • 6 dużych pieczarek,
  • 1 biała cebula,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 5- 6 szklanek wody,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • marynata do mięsa: 2 łyżki oleju do smażenia; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; 1 łyżka musztardy Dijon; 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę; po pół łyżeczki majeranku i kminku; po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.

Sposób przygotowania

1. Polędwice pokrój w cienkie plastry (około 0,5 cm), a następnie w podłużne paski. Kawałki powinny być na jeden kęs,

2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i obtocz w niej dokładnie mięso. Następnie przykryj miseczkę folią aluminiową i wstaw do lodówki. Im dłużej będzie marynowało się mięso, tym lepiej, ale wystarczy godzina,

3. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w niedużą kostkę, cebulę w krążki, ogórki w kostkę,

4. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa i smażyć około 5 min. Po tym czasie dodać warzywa,

5. Całość smażyć jeszcze 3-5 min, często mieszając, a następnie zalać wodą,

6. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, gotować pod przykryciem 20 min,

7. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy mięso jest miękkie i dodać koncentrat pomidorowy,

8. Podawać ze świeżym pieczywem.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.