Karpatka - przepis na królową słodkości. Sekretem jest idealne ciasto parzone. Podpowiadamy jak je zrobić

Karpatka to ciasto, które nie ma sobie równych. Przepis wbrew pozorom jest naprawdę prosty, jednak wielu z nas boi się samodzielnie zabrać za karpatkę. Niepotrzebnie, nasz przepis na karpatkę na pewno ci wyjdzie, pamiętaj jednak o ważnej rzeczy - nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia ciasta parzonego.

Więcej przepisów na pyszne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Często kiedy przechodzimy obok cukierni, nie możemy się oprzeć widokowi kawałków przepięknej karpatki, które zalotnie patrzą na nas zza sklepowej szyby. Od dziś nie musisz chodzić do cukierni, by cieszyć się wyjątkowym smakiem ulubionego ciasta - mamy dla ciebie prosty przepis na karpatkę, który na pewno się uda. Jak się za to zabrać? 

NaleśnikiCo zrobić, żeby naleśniki były chrupiące i złociste? Kilka wskazówek

Karpatka - sposób przygotowania:

Potrzebne składniki:

Krem budyniowy:

  • ok. 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g ciepłego masła
  • ok. 1/4 szklanki cukru

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karpatka - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta parzonego. W tym celu przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Do rozgrzanego masła dodaj wodę i całość zagotuj. Następnie stopniowo wsypuj przesianą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta, jednolita masa.
  2. Do miski przełóż zawartość garnka i poczekaj, aż chwilę przestygnie. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wbij jajka. Całość utrzyj mikserem na niewielkich obrotach.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 25x35 cm i wyłóż ją papierem. Papier posmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką. Na blaszkę wylej połowę masy i za pomocą szpatułki dokładnie ją rozprowadź. Piecz placek w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Tak samo zrób z pozostałą częścią ciasta. Uwaga! Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia ciasta parzonego - jeśli tak zrobisz, ciasto opadnie. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij placki z blaszki i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Teraz czas przygotować masę budyniową. Do małego garnuszka wlej szklankę mleka, wsyp proszki budyniowe i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. W większym garnuszku zagotuj resztę mleka i ostrożnie wlewaj mleko z rozmieszanym proszkiem i cukrem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj budyń około 2 minut - aż całkowicie zgęstnieje. Potem odstaw do ostygnięcia.
  5. Do miski włóż ciepłe masło i ubij je mikserem na puch. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj łyżka po łyżce budyń. 
  6. Przygotowaną masę budyniową połóż na jednym blacie ciasta parzonego i dokładnie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Na 2 godziny odłóż do lodówki, by budyń stężał. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepis na kopytka tradycyjne. Smakują jak te u babciProsty przepis na pyszne kopytka. Smakują jak u babci

Jak widzisz, przygotowanie karpatki wcale nie jest trudne i bez problemu zrobisz ją samodzielnie w swojej kuchni. Zrób ją już dziś do popołudniowej kawy, a zobaczysz, jak pyszna jest karpatka.

Zobacz wideo
Więcej o: