Sałatka z kaszą bulgur. Łatwe danie, które możesz jeść samo lub jako dodatek

Sałatki mają to do siebie, że można je niemalże dowolnie modyfikować, aby osiągnąć pożądany smak. Sałatka z kaszą bulgur również należy do tego grona. Najczęściej występuje jako libański tabbouleh, ale można ją jeść też w innych odsłonach.

Więcej przepisów na pyszne sałatki znajdziesz na Gazeta.pl.

Sałatka z kaszą bulgur jest nam wszystkim dobrze znana przede wszystkim jako tabbouleh. To libańska sałatka z warzywami, granatem i miętą. Przygotowuje się ją szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy, a na dodatek (a może przede wszystkim?) świetnie smakuje.

Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Jak przygotować tradycyjny tabbouleh? Poniżej znajdziecie przepis.

Sałatka z kaszą bulgur - tabbouleh

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 4 ogórki
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • pół granatu
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • posiekane listki mięty

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania kaszy bulgur. Warzywa siekamy w kostkę, czosnek kroimy. Wyjmujemy pestki granatu. Mieszamy ze sobą kaszę i warzywa, potem dodajemy granat. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wierzch sałatki dekorujemy listkami mięty.

Sałatka z kaszą bulgur i fetą

Tak jak wspominaliśmy na początku, sałatki, również tę z kaszą bulgur, można modyfikować, dodawać swoje ulubione warzywa i inne składniki, coś odjąć lub po prostu zrobić sałatkę całkowicie od nowa. Jedną z propozycji na sałatkę, której bazą jest kasza bulgur, może być sałatka z fetą i suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur
  • jedno opakowanie fety
  • pół czerwonej cebuli
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • pół opakowania szpinaku baby
  • dwie garści suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy kaszę. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy szpinak, skrapiamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.