Lasagne - przepis na ucztę we włoskim stylu. Te dwa sosy gwarantują boski smak

Lasagne to obiadowy hit, który nie ma sobie równych, wielu smakoszy wręcz dałoby się pokroić za kawałek tego specjału. Nie ma się co dziwić, lasagne po prostu jest pyszna. Jak ją zrobić? Przepis jest bardzo prosty a gwarancją smaku są dwa sosy - boloński i beszamel.

Po więcej sprawdzonych przepisów zapraszamy na naszą stronę główną Gazeta.pl

Lasagne to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, sycąca i smakiem przywodzi na myśl nam słoneczną Italię. Jak samodzielnie przygotować ten specjał kuchni włoskiej? Nic prostszego, zapraszamy do sprawdzonego przepisu.

KrupnikKrupnik - przepis na zupę, którą możemy jeść codziennie. Co zrobić, by był klarowny?

Lasagne - przepis:

Składniki na sos boloński:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo - wierzowego)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 większa cebula
  • 1 marchewka
  • ok. 400 g passaty pomidorowej z ziołami
  • ok. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • gorący bulion (szklanka)
  • 3/4 szklanki wina białego lub czerwonego
  • oregano
  • czosnek

Składniki na sos beszamel

  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 słuszne łyżki mąki
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

Ponadto potrzebujesz opakowania makaronu lasagne oraz kawałka sera do posypania warstw potrawy.

Lasagne - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Żeby przygotować dobry sos boloński, musisz uzbroić się w cierpliwość, ale nie martw się, na pewno będzie warto. Przygotuj spory garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy. Dodaj posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Kiedy boczek się zrumieni, dodaj starta na tarce marchewkę.
  2. Teraz dodaj mięso. Zawartość garnka przesuń łopatką na bok, a na środku przesmaż mięso mielone. Kiedy zmieni kolor na brązowy, wymieszaj z resztą składników. Następnie wlej pół szklanki wina i gotuj na sporym ogniu, cały czas mieszając, aż alkohol odparuje. Teraz dolej bulion, dodaj koncentrat i passatę.
  3. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, oregano i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki). Następnie zmniejsz ogień i powoli gotuj sos pod przykryciem przez około 2 godziny.
  4. Teraz zajmij się sosem beszamelowym - jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu. Przygotuj rondelek i rozpuść w nim masło. Do gorącego masła dodaj mąkę i cały czas mieszając, smaż przez 2-3 minuty. Następnie powoli wlewaj mleko i nie przerywaj mieszania, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Po kilku minutach dopraw beszamel gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zestaw z ognia i zamieszaj.
  5. Teraz czas na pieczenie. Przygotuj formę żaroodporną i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie ciasno układaj płaty surowego makaronu (w tym przepisie nie musisz ich wcześniej parzyć ani gotować). Na makaron wylej porcję sosu bolońskiego, przełóż następnie sosem beszamelowym i posyp startym serem. Tę czynność powtarzaj, aż skończą się składniki (powinny był minimum 4 przełożenia, a na wierzchu sos).
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piec lasagne około 50 minut. 15 minut przed końcem pieczenia, przykryj danie folią aluminiową, by nie przypaliło się zbyt mocno z wierzchu.

Sałatka z tuńczykiem i makaronemSałatka z tuńczykiem i makaronem, czyli zdrowie na talerzu. Pamiętaj o tym dodatku

Tak przygotowana lasagne to prawdziwa uczta. Podaj do niej kieliszek dobrego wina, a gwarantuję, że długo nie zapomnisz tego smaku.

Zobacz wideo
Więcej o: