Pasta z makreli. Przepis na genialną przekąskę do kanapek. Dodatki są kluczowe

Pasta z makreli to świetny pomysł na smarowidło do kanapek, ale też jako przekąska na imprezę. Można nałożyć ją na przykład na krakersy lub postawić w osobnej miseczce, aby goście sami zanurzali w niej pokrojone w słupki warzywa. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Więcej przepisów na pyszne przekąski znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Pasta z makreli. Przepis na nią jest naprawdę prosty, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Taka przekąska na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom ryb, zwłaszcza jeśli zadbacie o to, aby podbić jej smak. Pomogą w tym na przykład musztarda, ogórki, ale też keczup czy majonez. To od was zależy, którą wersję zdecydujecie się zrobić.

Zobacz wideo Pasta śniadaniowa z marchewek

Pasta z makreli. Przepis na pyszną przekąskę

Składniki:

  • jedna wędzona makrela
  • 3 jajka
  • 3 kiszone lub konserwowe ogórki
  • pierz i sól do smaku
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy (można zastąpić keczupem)
  • 3 łyżki majonezu
  • opcjonalnie można dodać posiekany ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Pierwszy krok to odpowiednie przygotowanie ryby. Makrelę trzeba obrać ze skóry i ości, a następnie rozdrobnić palcami lub widelcem. Jajka ugotować na twardo, obrać, poczekać aż ostygną i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. W kostkę pokroić również ogórki, cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystko z rozdrobnioną makrelą.

Do tak przygotowanej mieszanki dodać majonez i musztardę (lub keczup, jeśli zdecydowaliście się go użyć), wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i ponownie zamieszać. Wierzch pasty można udekorować natką pietruszki od razu lub po nałożeniu na kanapki/krakersy.

Pastę z makreli można zrobić również z twarogiem. Dobrze sprawdzi się ser biały półtłusty. Pamiętaj, aby pastę przed podaniem schować na trochę do lodówki. Powinno wystarczy pół godziny, ale jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić ją na dłużej, np. na godzinę. Smacznego!

Więcej o: