Więcej przepisów na pyszne przekąski znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Pasta z makreli. Przepis na nią jest naprawdę prosty, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Taka przekąska na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom ryb, zwłaszcza jeśli zadbacie o to, aby podbić jej smak. Pomogą w tym na przykład musztarda, ogórki, ale też keczup czy majonez. To od was zależy, którą wersję zdecydujecie się zrobić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pierwszy krok to odpowiednie przygotowanie ryby. Makrelę trzeba obrać ze skóry i ości, a następnie rozdrobnić palcami lub widelcem. Jajka ugotować na twardo, obrać, poczekać aż ostygną i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. W kostkę pokroić również ogórki, cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystko z rozdrobnioną makrelą.
Do tak przygotowanej mieszanki dodać majonez i musztardę (lub keczup, jeśli zdecydowaliście się go użyć), wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i ponownie zamieszać. Wierzch pasty można udekorować natką pietruszki od razu lub po nałożeniu na kanapki/krakersy.
Pastę z makreli można zrobić również z twarogiem. Dobrze sprawdzi się ser biały półtłusty. Pamiętaj, aby pastę przed podaniem schować na trochę do lodówki. Powinno wystarczy pół godziny, ale jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić ją na dłużej, np. na godzinę. Smacznego!