Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zastanawiacie się, jak zagęścić sos mąką? To jedna z najpopularniejszych metod, więc nie ma możliwości, żeby była trudna. Oto jak to zrobić. Wystarczy łyżkę mąki wymieszać z odrobiną sosu, który przyrządzamy i wymieszać. Następnie taką mieszankę dodać do głównego naczynia z sosem. Pamiętajcie, aby nie robić tego za szybko i podczas wlewania cały czas mieszać.
W ratowaniu zbyt rzadkiego sosu świetnie sprawdzi się też zasmażka. Aby ją zrobić, należy rozgrzać na patelni lub w rondelku łyżkę masła, dodać do niej łyżkę mąki i podsmażać do momentu, aż mąka się zarumieni. Mieszamy z odrobiną sosu, a potem dolewamy do reszty.
Do zagęszczenia sosu przydadzą się też produkty mleczne, np. śmietana, jogurt naturalny lub mascarpone albo serek topiony. Dwa ostatnie przed wymieszaniem należy pokroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę sosu, wymieszać i następnie wlać do reszty.
W przypadku śmietany czy jogurtu powinna wystarczyć łyżka tych produktów wymieszana z jedną lub dwiema łyżkami sosu. Mieszamy razem i dodajemy do głównego naczynia.
Do przygotowywanego sosu można dodać też łyżkę lub dwie masła. Należy jednak pamiętać, że taki dodatek spowoduje, że sos będzie bardziej kremowy.
Delikatne sosy można spróbować zagęścić roztrzepanym żółtkiem. Następnie należy je powoli przelać do sosu, ale lepiej, żeby akurat się nie gotował, bo ryzykujemy zważeniem i z próby ratowania rzadkiego sosu nic nie będzie.
Chwilę to trwa, ale jest bardzo dobrym sposobem. Redukcja to nic innego, jak odparowywanie nadmiaru wody. Powinno trwać tak długo, aż sos uzyska taką gęstość, na jakiej nam zależy. Jednak w czasie gotowania, które ma doprowadzić do redukcji sosu, należy pamiętać, aby cały czas mieszać sos. W innym razie może się przypalić.
Jeżeli przygotowujemy sos owocowy lub warzywny, np. z pomidorów, powinniśmy go zmiksować. Dzięki temu sos się zagęści. Jeżeli wyjdzie za rzadki, można np. sięgnąć po metodę z mąką.