Jak przyrządzić perfekcyjne jajka? Kucharze dzielą się sprawdzonymi sposobami

Wydaje wam się, że robicie doskonałą jajecznicę i rewelacyjne jajka sadzone? To patrzcie na te porady prosto od mistrzów. Najprostsze dania z jajek mogą smakować jeszcze lepiej.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Wielu z nas zaczyna swój dzień od potrawy z jajkami w roli głównej. Nic dziwnego - są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. W wolnej chwili jednak zachęcamy do przygotowania jajek jeszcze lepiej niż zwykle. Zobaczcie, jakie triki stosują kucharze, by jajecznica czy jajko sadzone smakowały jeszcze lepiej. 

Jajka i jajecznica - porady mistrzów

Na anglojęzycznym kanale na Youtube "Fine Dining Lovers" można znaleźć kompendium wiedzy o jajkach. Autorzy dokładnie tłumaczą, z czego składają się jajka oraz jak je przygotować. Zebraliśmy dla was najważniejsze informacje, dzięki którym potrawy będą jeszcze lepsze.

 

Jak zrobić doskonałą jajecznicę?

Najważniejszą zasadą jest wstrzymanie się z soleniem do samego końca. Jeśli jajecznicę posolimy zbyt wcześnie, straci swój smak. 

Jako że to żółtka jaj nadają smak, warto przygotować ich więcej do jajecznicy. Według specjalistów na każde trzy jajka należy dodać jedno dodatkowe żółtko. Doskonałym sposobem na uczynienie jajecznicy jeszcze pyszniejszą, jest dodanie masła. Na każde jajko powinno przypadać co najmniej 2,5 g tego tłuszczu.

Najlepszym sposobem na rozmieszanie jajek jest po prostu użycie widelca. Gdy skorzystamy z trzepaczki, napowietrzymy jajecznicę zbyt mocno, może się też ona zrobić gumowata. 

Kucharze radzą, by nie rozgrzewać masła na patelni wcześniej, ale dodać je razem z rozkłóconymi jajkami. Pilnowanie temperatury jest również niesamowicie ważne przy smażeniu jajecznicy - lepiej smażyć ją długo na wolnym ogniu, a nie szybko na większym. Eksperci zalecają też, aby podczas smażenia trzykrotnie zdjąć patelnię z ognia. Pozwoli to lepiej kontrolować temperaturę. 

Trikiem, który sprawi, że konsystencja jajecznicy będzie idealna, jest odlanie około 20% masy jajecznej przed smażeniem i dodanie jej już po wyłączeniu palnika. Zimne jajko obniży temperaturę i jajecznica przestanie się ścinać. To porada, która na pewno spodoba się wielbicielom luźniejszej jajecznicy - w końcu tak łatwo ją przesmażyć!

My możemy jeszcze podpowiedzieć, że równie dobrym sposobem jest dodanie odrobiny zimnego masła na koniec lub kremowego serka. Efekt będzie podobny, a jajecznica zyska dodatkowy aromat.

Jak zrobić doskonałe jajko sadzone?

Usmażenie dobrego jajka sadzonego też jest nie lada wyzwaniem. Ciekawym sposobem na uzyskanie idealnej konsystencji, jest usmażenie go na dużej ilości oliwy, podobnie jak smaży się jajka w koszulkach. Rozgrzanym tłuszczem należy podlewać jajko od góry. 

Eksperci podpowiadają także, by podczas smażenia utrzymywać temperaturę ok. 60 st. C. Najlepiej zaopatrzyć się więc w termometr kuchenny. 

Zobacz wideo Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Jak podkręcić smak jajek?

Wśród przypraw, które można dodać do jajek w różnych formach znalazły się m.in.:

  • sól kala namak,
  • kawior,
  • parmezan,
  • pasta miso,
  • skórka z cytryny,
  • sól morska w płatkach,
  • palone masło. 

Zainspirowani? W takim razie do dzieła!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.