Więcej przepisów na doskonałe desery znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Czym jest beeramisu? To doskonały przysmak dla wszystkich wielbicieli słodkości w trochę innym wydaniu. Przypomina klasyczne tiramisu, ale zamiast kawy używamy... piwa. Do przygotowania deseru najlepiej użyć któregoś z ciemnych piw, ponieważ intensywny smak nada mu głębi. Jak zrobić beeramisu? Mamy przepis.
Składniki (na 3-4 porcje):
* z powodzeniem można użyć piwa bezalkoholowego
Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu. Do białek dodajemy mascarpone i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Następnie obie masy łączymy.
Biszkopty kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, maczamy w ciemnym piwie. Układamy wszystko warstwowo w wysokich szklankach: biszkopty i krem naprzemiennie, aż skończą się składniki. Najlepiej, aby w każdej szklance na wierzchu była warstwa kremu. Po wierzchu posypujemy kakao lub tartą gorzką czekoladą.
Beeramisu przed podaniem należy dobrze schłodzić.