• Link został skopiowany

Macie ochotę na deser inny niż zwykle? Spróbujcie beeramisu, czyli tiramisu w nietypowej odsłonie

Co podać na deser? Nasza propozycja to tiramisu w innej odsłonie, czyli beeramisu. Sprawdźcie, jak zrobić przysmak, który sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Beeramisu
ngoc tran/shutterstock.com

Więcej przepisów na doskonałe desery znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Czym jest beeramisu? To doskonały przysmak dla wszystkich wielbicieli słodkości w trochę innym wydaniu. Przypomina klasyczne tiramisu, ale zamiast kawy używamy... piwa. Do przygotowania deseru najlepiej użyć któregoś z ciemnych piw, ponieważ intensywny smak nada mu głębi. Jak zrobić beeramisu? Mamy przepis.

Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Beeramisu - przepis

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml ciemnego piwa*,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 100 g biszkoptów,
  • kakao lub kawałek gorzkiej czekolady

* z powodzeniem można użyć piwa bezalkoholowego

Jak zrobić beeramisu?

Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu. Do białek dodajemy mascarpone i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Następnie obie masy łączymy. 

Biszkopty kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, maczamy w ciemnym piwie. Układamy wszystko  warstwowo w wysokich szklankach: biszkopty i krem naprzemiennie, aż skończą się składniki. Najlepiej, aby w każdej szklance na wierzchu była warstwa kremu. Po wierzchu posypujemy kakao lub tartą gorzką czekoladą. 

Beeramisu przed podaniem należy dobrze schłodzić. 

Więcej o: