Macie ochotę na deser inny niż zwykle? Spróbujcie beeramisu, czyli tiramisu w nietypowej odsłonie

Co podać na deser? Nasza propozycja to tiramisu w innej odsłonie, czyli beeramisu. Sprawdźcie, jak zrobić przysmak, który sprawdzi się idealnie na każdą okazję.

Więcej przepisów na doskonałe desery znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Czym jest beeramisu? To doskonały przysmak dla wszystkich wielbicieli słodkości w trochę innym wydaniu. Przypomina klasyczne tiramisu, ale zamiast kawy używamy... piwa. Do przygotowania deseru najlepiej użyć któregoś z ciemnych piw, ponieważ intensywny smak nada mu głębi. Jak zrobić beeramisu? Mamy przepis.

Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Beeramisu - przepis

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml ciemnego piwa*,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 100 g biszkoptów,
  • kakao lub kawałek gorzkiej czekolady

* z powodzeniem można użyć piwa bezalkoholowego

Jak zrobić beeramisu?

Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu. Do białek dodajemy mascarpone i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Następnie obie masy łączymy. 

Biszkopty kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, maczamy w ciemnym piwie. Układamy wszystko  warstwowo w wysokich szklankach: biszkopty i krem naprzemiennie, aż skończą się składniki. Najlepiej, aby w każdej szklance na wierzchu była warstwa kremu. Po wierzchu posypujemy kakao lub tartą gorzką czekoladą. 

Beeramisu przed podaniem należy dobrze schłodzić. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.