Arancini - przepis na sycylijskie pyszności. Ten farsz to mistrzostwo smaku

Arancini to pyszne faszerowane kulki ryżowe panierowane w bułce tartej. Są prawdziwym przysmakiem Sycylijczyków, chociaż w Polsce także nie brakuje fanów tej przekąski. Jak zrobić pyszne, chrupiące arancini? Farsz z pomidorami i mozzarellą idealnie odda włoski charakter przekąski.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Arancini to świetna przekąska na imprezę. Smakowite ryżowe kulki z pysznym nadzieniem to hit wielu spotkań w większym gronie. Ich przygotowanie jest proste, choć wymaga trochę czasu. Jak zrobić przepyszne aranchini z najlepszym na świecie farszem z pomidorów i mozzarelli? Wypróbuj nasz przepis, który smakiem przeniesie cię prosto na Sycylię.

Arancini - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg ryżu do risotto
  • 100 g twardego sera (najlepiej parmezanu)
  • 2 większe jajka
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • ok. 200 g bułki tartej 

Farsz:

  • 3 większe pomidory
  • 1 żółta cebula
  • mozzarella mini (130 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano

Ponadto - litr oleju rzepakowego, świeża bazylia

Arancini - sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie sycylijskich "kulek mocy" zacznij od ryżu. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź ryż i pozostaw do przestygnięcia. Parmezan zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i dodaj do ryżu.
  2. Teraz czas na prawdziwie włoski farsz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty czosnek. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość, aż woda odparuje.
  3. Teraz czas na formowanie kulek. Porcję ryżu z parmezanem uformuj w dłoniach w kształt "koszyczka". Do środka włóż kulkę mozzarelli i łyżkę farszu. Następnie zaklej arancini w dłoniach formując je w kształt kulki. Teraz czas na panierkę - arancini panieruj jak kotlety schabowe - najpierw mąka, potem rozmącone jajko oraz bułka tarta.
  4. W garnku rozgrzej litr oleju rzepakowego. Wrzucaj ostrożnie arancini i smaż je na złoty kolor. Usmażone kulki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z listkiem świeżej bazylii.  

Arancini to prawdziwe mistrzostwo smaku. Marzysz o imprezie we włoskim stylu? Już wiesz, co na nią przygotować. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.