Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Arancini to świetna przekąska na imprezę. Smakowite ryżowe kulki z pysznym nadzieniem to hit wielu spotkań w większym gronie. Ich przygotowanie jest proste, choć wymaga trochę czasu. Jak zrobić przepyszne aranchini z najlepszym na świecie farszem z pomidorów i mozzarelli? Wypróbuj nasz przepis, który smakiem przeniesie cię prosto na Sycylię.
Arancini - przepis:
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg ryżu do risotto
- 100 g twardego sera (najlepiej parmezanu)
- 2 większe jajka
- ok. 200 g mąki pszennej
- ok. 200 g bułki tartej
Farsz:
- 3 większe pomidory
- 1 żółta cebula
- mozzarella mini (130 g)
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano
Ponadto - litr oleju rzepakowego, świeża bazylia
Arancini - sposób przygotowania:
- Przygotowanie sycylijskich "kulek mocy" zacznij od ryżu. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź ryż i pozostaw do przestygnięcia. Parmezan zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i dodaj do ryżu.
- Teraz czas na prawdziwie włoski farsz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty czosnek. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość, aż woda odparuje.
- Teraz czas na formowanie kulek. Porcję ryżu z parmezanem uformuj w dłoniach w kształt "koszyczka". Do środka włóż kulkę mozzarelli i łyżkę farszu. Następnie zaklej arancini w dłoniach formując je w kształt kulki. Teraz czas na panierkę - arancini panieruj jak kotlety schabowe - najpierw mąka, potem rozmącone jajko oraz bułka tarta.
- W garnku rozgrzej litr oleju rzepakowego. Wrzucaj ostrożnie arancini i smaż je na złoty kolor. Usmażone kulki odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj z listkiem świeżej bazylii.
Arancini to prawdziwe mistrzostwo smaku. Marzysz o imprezie we włoskim stylu? Już wiesz, co na nią przygotować. Smacznego!