Zupa ogórkowa może mieć głębszy smak. Wypróbuj jeden trik przed dodaniem tartych kiszonych

Zupa ogórkowa chyba nie może się znudzić. Jest pyszna, świetnie rozgrzewa w zimowe dni, a każda kolejna łyżka ogórkowej uwalnia hormony szczęścia. Jak przygotować zupę ogórkową, by była jeszcze pyszniejsza? Trik z masłem i ogórkami to gwarancja głębszego smaku.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupę ogórkową kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Nic w tym dziwnego, gdy na obiad jest ogórkowa, wszyscy się cieszą i ze smakiem pałaszują kolejne dolewki. Istnieje pewien prosty sposób, by pogłębić smak lubianego dania - przed dodaniem do zupy, podsmaż starte ogórki na łyżce masła. Ten sposób uwolni niezwykły aromat i nada zupie nowego, wyrazistego smaku. Zapraszamy do przepisu na najpyszniejszą ogórkową.

Zupa ogórkowa - przepis:

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
  • ok. 300 g żeberek wieprzowych
  • 2 l wody
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 4 ziemniaki
  • 300 - 350 g ogórków kiszonych
  • pęczek koperku
  • przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • łyżka masła
  • śmietanka 18 proc
  • 3/4 szklanki kwasu z ogórków

Zupa ogórkowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru. Mięso z indyka i żeberka opłucz pod zimną wodą. Włóż mięso do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Zdejmij powstałe po jakimś czasie szumowiny, dodaj obraną włoszczyznę, kilka listków laurowych i kilka kulek ziela. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w niewielką kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj przez około 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj ogórki. Zetrzyj je na tarce o większych oczkach i delikatnie odciśnij z soku. Na patelni rozgrzej masło i dodaj starte ogórki. Podsmażaj przez 7-10 minut, czasem mieszając. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę na niewielkim ogniu. W tym czasie posiekaj koperek i dodaj do zupy.
  4. Do gotującej się ogórkowej wlej pół szklanki soku z ogórków kiszonych. Jeśli kwaśność zupy ci nie odpowiada, dolej więcej. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietankę.

Taka ogórkowa to prawdziwe mistrzostwo. Zrób ją dziś na obiad - w niecałą godzinę przygotujesz rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Smacznego! 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA