Ogórkowa może mieć głębszy smak. Wypróbuj jeden trik przed dodaniem tartych kiszonych
Zupa ogórkowa może mieć głębszy smak. Wypróbuj jeden trik przed dodaniem tartych kiszonych
REKLAMA
aszu
Zupa ogórkowa chyba nie może się znudzić. Jest pyszna, świetnie rozgrzewa w zimowe dni, a każda kolejna łyżka ogórkowej uwalnia hormony szczęścia. Jak przygotować zupę ogórkową, by była jeszcze pyszniejsza? Trik z masłem i ogórkami to gwarancja głębszego smaku.
3
Monika_1 /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej domowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zupę ogórkową kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Nic w tym dziwnego, gdy na obiad jest ogórkowa, wszyscy się cieszą i ze smakiem pałaszują kolejne dolewki. Istnieje pewien prosty sposób, by pogłębić smak lubianego dania - przed dodaniem do zupy, podsmaż starte ogórki na łyżce masła. Ten sposób uwolni niezwykły aromat i nada zupie nowego, wyrazistego smaku. Zapraszamy do przepisu na najpyszniejszą ogórkową.
przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
łyżka masła
śmietanka 18 proc
3/4 szklanki kwasu z ogórków
Zupa ogórkowa - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania wywaru. Mięso z indyka i żeberka opłucz pod zimną wodą. Włóż mięso do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Zdejmij powstałe po jakimś czasie szumowiny, dodaj obraną włoszczyznę, kilka listków laurowych i kilka kulek ziela. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Ziemniaki obierz, pokrój w niewielką kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj przez około 15 minut.
W tym czasie przygotuj ogórki. Zetrzyj je na tarce o większych oczkach i delikatnie odciśnij z soku. Na patelni rozgrzej masło i dodaj starte ogórki. Podsmażaj przez 7-10 minut, czasem mieszając. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę na niewielkim ogniu. W tym czasie posiekaj koperek i dodaj do zupy.
Do gotującej się ogórkowej wlej pół szklanki soku z ogórków kiszonych. Jeśli kwaśność zupy ci nie odpowiada, dolej więcej. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietankę.
Taka ogórkowa to prawdziwe mistrzostwo. Zrób ją dziś na obiad - w niecałą godzinę przygotujesz rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Smacznego!