Zupa klopsowa - przepis na pyszny i szybki obiad. Ten dodatek idealnie połączy smaki

Jeśli jesteś wielbicielem zup oraz prostych przepisów, na pewno pokochasz zupę klopsową. Jest delikatna i świetnie pieści nasze podniebienia. Przepis na zupę klopsową jest prosty i pozwala na dużą swobodę w doborze dodatków. Co zatem zrobić, by była pyszna? Dodaj serek topiony - zupa będzie obłędnie kremowa.

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej  Gazeta.pl

Zupa klopsowa ma szczególne miejsce w moim sercu i planach kulinarnych. Nie dość, że jest wyjątkowo smaczna, to jeszcze przepis jest banalny i pozwala na dowolne żonglowanie składnikami i proporcjami - raz dodam do niej paprykę, innym razem pieczarki. Jedno jest pewne - zupa klopsowa zawsze wychodzi smaczna, a najsmaczniejsza jest po dodaniu serka topionego. Sprawdź nasz przepis na tę zupę, na pewno nie pożałujesz.

Zupa klopsowa - przepis na pyszny obiad, który pokocha cała twoja rodzina:

Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, cebula)
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania kremowego serka topionego
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta curry, przyprawa do mięsa
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • 1 większe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej

Zupa klopsowa - sposób wykonania w kilku prostych krokach:

  1. Zacznij od przygotowania bulionu. Do garnka wlej wodę i dodaj obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Jeśli używasz - na tym etapie dodaj kostkę rosołową. Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
  2. Do miski włóż mięso mielone. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, płaską łyżeczkę przyprawy do mięsa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj mięso jak na kotlety mielone i formuj w dłoniach małe kuleczki o średnicy ok. 2,5-3 cm.
  3. Do gotującej się zupy stopniowo wkładaj mięsne kuleczki i mieszaj, by się nie rozleciały. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i duś przez chwilę, aż woda znacznie odparuje. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj przeciśnięty czosnek. 
  5. Do rondelka wlej szklankę wywaru z garnka i włóż serek topiony. Rozgnieć go delikatnie widelcem, a następnie zmiksuj. Powstałą masę powoli wlej do zupy, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień, dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną curry. Zupę podawaj gorącą w towarzystwie grzanek lub świeżego pieczywa.

Zupa klopsowa jak widzisz, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Zrobisz ją dziś na obiad?

Zobacz wideo
Więcej o: