Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa klopsowa ma szczególne miejsce w moim sercu i planach kulinarnych. Nie dość, że jest wyjątkowo smaczna, to jeszcze przepis jest banalny i pozwala na dowolne żonglowanie składnikami i proporcjami - raz dodam do niej paprykę, innym razem pieczarki. Jedno jest pewne - zupa klopsowa zawsze wychodzi smaczna, a najsmaczniejsza jest po dodaniu serka topionego. Sprawdź nasz przepis na tę zupę, na pewno nie pożałujesz.
Zupa klopsowa - przepis na pyszny obiad, który pokocha cała twoja rodzina:
Potrzebne składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, cebula)
- ok. 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 opakowania kremowego serka topionego
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta curry, przyprawa do mięsa
- natka pietruszki
- łyżka masła
- 1 większe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Zupa klopsowa - sposób wykonania w kilku prostych krokach:
- Zacznij od przygotowania bulionu. Do garnka wlej wodę i dodaj obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Jeśli używasz - na tym etapie dodaj kostkę rosołową. Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
- Do miski włóż mięso mielone. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, płaską łyżeczkę przyprawy do mięsa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj mięso jak na kotlety mielone i formuj w dłoniach małe kuleczki o średnicy ok. 2,5-3 cm.
- Do gotującej się zupy stopniowo wkładaj mięsne kuleczki i mieszaj, by się nie rozleciały. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i duś przez chwilę, aż woda znacznie odparuje. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj przeciśnięty czosnek.
- Do rondelka wlej szklankę wywaru z garnka i włóż serek topiony. Rozgnieć go delikatnie widelcem, a następnie zmiksuj. Powstałą masę powoli wlej do zupy, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień, dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną curry. Zupę podawaj gorącą w towarzystwie grzanek lub świeżego pieczywa.
Zupa klopsowa jak widzisz, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Zrobisz ją dziś na obiad?