Brownie. Przepis na najlepsze ciasto czekoladowe. Co zrobić, by było idealne?

Brownie to bardzo popularne w Polsce amerykańskie ciasto. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko smakowi, lecz także temu, że jest dość łatwe w przygotowaniu, choć może się zdarzyć, że nie wyjdzie do końca takie, jak byście chcieli. Podpowiadamy zatem, jak zrobić idealne brownie. Przepis nie jest trudny.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na Gazeta.pl.

Brownie to mocno czekoladowe, klejące się i wilgotne w środku ciasto, typowe dla kuchni amerykańskiej. Swoją nazwę zawdzięcza ciemnobrązowej barwie, którą uzyskuje dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady. Choć przygotowanie brownie nie jest trudne, z pewnością każdemu się kiedyś zdarzyło, że nie upiekło się tak, jak powinno. Sekretem jest znalezienie złotego środka, dzięki któremu brownie nie wyjdzie ani zbyt suche, ani zbyt płynne. 

Mnie samej również się to przytrafiło. Swego czasu z tego samego przepisu upiekłam jednego dnia dwa brownie, zmieniając jedynie czas pieczenia. Jedno wyszło zbyt płynne, drugie z kolei za bardzo zwarte, nieco za suche. Gdy następnym razem piekłam to ciasto, udało mi się je zrobić idealnie, a znów nieco zmodyfikowałam tylko czas pieczenia. Za każdym razem używałam tej samej formy, co również ma znaczenie - w większej formie ciasto należy piec krócej, w mniejszej - dłużej. W większej blaszce ciasto rozleje się bowiem na większej powierzchni, będzie więc miało mniejszą grubość. Niby to oczywiste, ale zdarza się, że o tym zapominamy.

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Brownie - przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g mąki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70 proc.
  • 230 g cukru
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Masło i czekoladę pokroić i razem rozpuścić w garnku na niedużym ogniu (uważajcie, żeby nie przypalić, trzeba cały czas mieszać i nie podgrzewać za długo). Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, należy odstawić masę do ostygnięcia. 

W osobnym naczyniu wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich masę czekoladową i wymieszać do połączenia. Dosypać przesianą mąkę oraz sól i wymieszać razem wszystkie składniki. Zamiast ręcznego mieszania można skorzystać z miksera, ale należy pamiętać, aby miksować na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut, najlepiej jego konsystencję sprawdzać patyczkiem - nie może być całkiem suchy, ale nie powinien być też cały w płynnym cieście.

Po upieczeniu wyjmujemy brownie z piekarnika i odstawiamy, aby trochę przestygło (jeszcze lekko ciepłe brownie smakuje najlepiej!). Brownie można też polać polewą czekoladową lub przed pieczeniem posypać małymi kawałkami czekolady. Niektórzy po pokrojeniu brownie na kawałki smarują je miodem lub dżemem - to już wedle uznania!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.