Babka ziemniaczana - przepis na ucztę dla fanów tradycyjnych smaków. Jeden dodatek jest kluczowy

Babka ziemniaczana regularnie gości na polskich stołach przy okazji uroczystości rodzinnych lub jako codzienny obiad. Babkę ziemniaczaną uwielbiają wszyscy, a najlepsza wychodzi z tradycyjnego przepisu. Co należy zrobić, by danie wyszło genialne? Podstawą smaku jest boczek, ale nie możesz zapomnieć o kiełbasie.

Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Prosta w wykonaniu i pyszna babka ziemniaczana to przyjemny powrót do tradycyjnej kuchni naszych babć. Niewymyślne i łatwo dostępne składniki to podstawa przepisu na babkę, ważnym dodatkiem oprócz boczku i cebuli jest także kiełbasa - najlepiej podwędzana. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną, na pewno ci zasmakuje.

Babka ziemniaczana - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków 
  • ok. 300 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy 
  • 2 większe żółte cebule
  • 4 średnie jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka ziemniaczana
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Wykonanie pysznej babki ziemniaczanej zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Odstaw na chwilkę i zlej wodę, która wypłynęła do miseczki. Po kilku minutach na dnie powinna osiąść skrobia - ostrożnei wylej wodę, by skrobia została. Następnie dodaj skrobię do ziemniaków.
  2. Do startych ziemniaków wbij jajka, dodaj 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej oraz przyprawy i przeciśnięty czosnek. Całość zamieszaj.
  3. Boczek pokrój w większą kostkę i połóż go na zimnej patelni. Następnie włącz palnik i smaż boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż całość około 5 minut, aż cebula się zeszkli a boczek i kiełbasa pięknie się przyrumienią. Następnie dodaj je do masy ziemniaczanej i wymieszaj.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni i przygotuj formę do pieczenia. Delikatnie nasmaruj ją olejem lub smalcem i obsyp bułką tartą, by masa nie przywarła do blaszki. Wlej masę ziemniaczaną do blaszki i piecz w piekarniku przez 1,5 godziny. W połowie czasu pieczenia, wierzch babki ziemniaczanej posmaruj olejem.

Tak przygotowana babka ziemniaczana to prawdziwy rarytas dla wszystkich fanów tradycyjnych przepisów. Polecam podawać ją z kiszoną kapustą lub sosem pieczarkowym - po prostu palce lizać.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.