Babka ziemniaczana - przepis na ucztę dla fanów tradycji. Ten dodatek jest kluczowy
Babka ziemniaczana - przepis na ucztę dla fanów tradycyjnych smaków. Jeden dodatek jest kluczowy
REKLAMA
aszu
Babka ziemniaczana regularnie gości na polskich stołach przy okazji uroczystości rodzinnych lub jako codzienny obiad. Babkę ziemniaczaną uwielbiają wszyscy, a najlepsza wychodzi z tradycyjnego przepisu. Co należy zrobić, by danie wyszło genialne? Podstawą smaku jest boczek, ale nie możesz zapomnieć o kiełbasie.
Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
REKLAMA
Prosta w wykonaniu i pyszna babka ziemniaczana to przyjemny powrót do tradycyjnej kuchni naszych babć. Niewymyślne i łatwo dostępne składniki to podstawa przepisu na babkę, ważnym dodatkiem oprócz boczku i cebuli jest także kiełbasa - najlepiej podwędzana. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną, na pewno ci zasmakuje.
Wykonanie pysznej babki ziemniaczanej zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Odstaw na chwilkę i zlej wodę, która wypłynęła do miseczki. Po kilku minutach na dnie powinna osiąść skrobia - ostrożnei wylej wodę, by skrobia została. Następnie dodaj skrobię do ziemniaków.
Do startych ziemniaków wbij jajka, dodaj 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej oraz przyprawy i przeciśnięty czosnek. Całość zamieszaj.
Boczek pokrój w większą kostkę i połóż go na zimnej patelni. Następnie włącz palnik i smaż boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż całość około 5 minut, aż cebula się zeszkli a boczek i kiełbasa pięknie się przyrumienią. Następnie dodaj je do masy ziemniaczanej i wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni i przygotuj formę do pieczenia. Delikatnie nasmaruj ją olejem lub smalcem i obsyp bułką tartą, by masa nie przywarła do blaszki. Wlej masę ziemniaczaną do blaszki i piecz w piekarniku przez 1,5 godziny. W połowie czasu pieczenia, wierzch babki ziemniaczanej posmaruj olejem.
Tak przygotowana babka ziemniaczana to prawdziwy rarytas dla wszystkich fanów tradycyjnych przepisów. Polecam podawać ją z kiszoną kapustą lub sosem pieczarkowym - po prostu palce lizać.