Groszek z marchewką. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu

Obiad ma swoją ustaloną kompozycję: główny składnik, np. mięso czy ryba, do tego dodatek w postaci gotowanych ziemniaków, ryżu czy frytek, a jako zwieńczenie surówka lub sałatka. Do niektórych dań świetnie pasować będzie natomiast groszek z marchewką. Przepis na taki dodatek jest prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Więcej przepisów obiadowych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Groszek z marchewką to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych. Być może niektórym osobom kojarzy się ze szkolną stołówką (z którą większość z nas nie ma zbyt dobry wspomnień), jednak można go zrobić naprawdę smacznie i udowodnić dzieciom, że groszek z marchewką nie musi oznaczać dramatu.

Przepis na to danie nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi. Ponadto do przygotowania groszku z marchewką nie potrzeba wielu składników. Zaletą tego dodatku jest również to, że jest zdrowy. 

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Groszek z marchewką - przepis

Składniki:

  • pół puszki groszku
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • płaska łyżka mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od marchewek. Umyte i obrane marchewki kroimy w kostkę. Marchewkę zalewamy w garnku niewielką ilością wody (powinna tylko zakrywać warzywa). Posypujemy szczyptą soli i gotujemy, aż marchewka zmięknie. Następnie dodajemy masło i mąkę, mieszamy. Ostatni krok to dodanie groszku (jeśli jest z puszki, to odsączamy go wcześniej z zalewy) i cukru. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Groszek z marchewką najlepiej podawać od razu. Można go doprawić wedle uznania, jeśli czujemy, że dodatkowi czegoś brakuje lub jest za słony albo za słodki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.