Więcej przepisów obiadowych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Groszek z marchewką to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych. Być może niektórym osobom kojarzy się ze szkolną stołówką (z którą większość z nas nie ma zbyt dobry wspomnień), jednak można go zrobić naprawdę smacznie i udowodnić dzieciom, że groszek z marchewką nie musi oznaczać dramatu.
Przepis na to danie nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi. Ponadto do przygotowania groszku z marchewką nie potrzeba wielu składników. Zaletą tego dodatku jest również to, że jest zdrowy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od marchewek. Umyte i obrane marchewki kroimy w kostkę. Marchewkę zalewamy w garnku niewielką ilością wody (powinna tylko zakrywać warzywa). Posypujemy szczyptą soli i gotujemy, aż marchewka zmięknie. Następnie dodajemy masło i mąkę, mieszamy. Ostatni krok to dodanie groszku (jeśli jest z puszki, to odsączamy go wcześniej z zalewy) i cukru. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Groszek z marchewką najlepiej podawać od razu. Można go doprawić wedle uznania, jeśli czujemy, że dodatkowi czegoś brakuje lub jest za słony albo za słodki.