Ciasto rurociąg zrobisz bez pieczenia. Co kryje się pod tą intrygującą nazwą?

Ciasto rurociąg przygotujesz szybko i łatwo, a do tego wcale nie musisz mieć piekarnika. Nazwa może bawić, ale sam deser to doskonała propozycja na ciasto do kawy albo spotkanie z przyjaciółmi. Jak zrobić ciasto rurociąg?

Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Brak dostępu do piekarnika to jeszcze nie powód, by rezygnować z domowych słodkości. Przepis na ciasto rurociąg jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Trzeba tylko poczekać, aby przed podaniem dobrze się ono schłodziło. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto rurociąg.

Ciasto rurociąg - przepis 

Składniki (na dużą blachę):

  • 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym,
  • 400 g kwadratowych herbatników,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • opakowanie śmietan-fixsu,
  • 200 g masy kajmakowej,
  • kakao (bez dodatku cukru) do posypania.
Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Jak zrobić ciasto rurociąg?

Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru. Następnie małymi porcjami, ciągle mieszając, dodaj mascarpone i dokładnie połącz.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóż połowę kremu śmietankowego. Na tym ułóż rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie. Przykryj je drugą porcją kremu, a na to znów ułóż herbatniki. Wierzch posmaruj masą kajmakową i posyp kakao. Ciasto odstaw do lodówki i trzymaj je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.