Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Brak dostępu do piekarnika to jeszcze nie powód, by rezygnować z domowych słodkości. Przepis na ciasto rurociąg jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Trzeba tylko poczekać, aby przed podaniem dobrze się ono schłodziło. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto rurociąg.
Składniki (na dużą blachę):
Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru. Następnie małymi porcjami, ciągle mieszając, dodaj mascarpone i dokładnie połącz.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóż połowę kremu śmietankowego. Na tym ułóż rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie. Przykryj je drugą porcją kremu, a na to znów ułóż herbatniki. Wierzch posmaruj masą kajmakową i posyp kakao. Ciasto odstaw do lodówki i trzymaj je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło.