Syrop z cebuli - najprostszy przepis na naturalnego zabójcę przeziębienia. Jak go zrobić?

Kto z nas nie zna smaku syropu z cebuli? W dzieciństwie podawała nam go mama, kiedy tylko usłyszała, że zaczynamy kaszleć. Wystarczyło przyjąć syrop z cebuli zaledwie kilka razy, a po przeziębieniu ani widu ani słychu. Jak przygotować syrop z cebuli i cieszyć się zdrowiem w zimie? Mamy najprostszy przepis.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Syrop z cebuli to idealny sposób na wsparcie w walce z przeziębieniem. Polecają go zarówno doświadczone babcie, które jak nikt inny znają się na domowych recepturach, jak i niekiedy sami lekarze. W dzieciństwie często mieliśmy wątpliwą przyjemność leczyć się syropem z cebuli, ale trzeba przyznać, że przeziębienie ustępowało w okamgnieniu. Jak przygotować "naturalnego zabójcę przeziębienia"? Chyba nie ma prostszego przepisu.

Syrop z cebuli - przepis:

Składniki:

  • 2 większe białe cebule
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu

Syrop z cebuli - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w dość drobną kostkę i wsyp do szklanego słoiczka.
  2. Następnie zasyp posiekaną cebulę cukrem, dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj.
  3. Odstaw słoik z syropem na 4-5 godzin. Po takim czasie cebula puści sok. 
  4. Syrop z cebuli możesz spokojnie przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Wskazówka: Do syropu możesz dodać posiekany czosnek i kilka plastrów imbiru - nie tylko poprawisz smak, ale dodasz wiele wartości odżywczych. W naszym serwisie zdrowie.gazeta.pl znajdziesz też przepis na syrop z cebuli w zdrowszej wersji, bo bez dodatku cukru, a jedynie z samym miodem. Teraz przeziębienie będzie omijać twój dom szerokim łukiem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.