Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kto najbardziej kocha słodkie, puszyste pankejki? Oczywiście dzieci! Delikatne, puchate naleśniki to rewelacja w każdej postaci - z bitą śmietaną, z owocami, syropem klonowym czy z polewą czekoladową. Jeśli lubisz słodkie śniadania lub masz w domu małego niejadka, pankejki na kefirze będą świetną propozycją. Zapraszamy do dziecinnie prostego przepisu.
Składniki:
Pancakes - sposób wykonania:
Wykonanie pankejków w zasadzie nie różni się od robienia dobrze znanych nam wszystkim naleśników. Do miski wlej kefir i wbij 2 jajka. Następnie przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Ważne, by nie mieszać zbyt długo - miksuj tylko do połączenia składników. Rozgrzej patelnię i kładź łyżką ciasto. Smaż na złoto z obu stron. Pankejki podawaj z ulubionymi dodatkami - ze wszystkim smakują wybornie. Polecam szczególnie borówki i cukier puder, po prostu palce lizać