Pankejki - przepis na najlepsze śniadanie na świecie. Dzięki temu składnikowi będą obłędnie puszyste

Pankejki to puszyste naleśniki w amerykańskim stylu, które szturmem zdobyły serca (i podniebienia) Polaków. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a najpyszniejsze są oczywiście z syropem klonowym i owocami. Jak zrobić pancakes, żeby były pyszne oraz puszyste jak chmurka? Kefir zapewni ten efekt.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Kto najbardziej kocha słodkie, puszyste pankejki? Oczywiście dzieci! Delikatne, puchate naleśniki to rewelacja w każdej postaci - z bitą śmietaną, z owocami, syropem klonowym czy z polewą czekoladową. Jeśli lubisz słodkie śniadania lub masz w domu małego niejadka, pankejki na kefirze będą świetną propozycją. Zapraszamy do dziecinnie prostego przepisu.

Pancakes - przepis:

Składniki:

  • 150 g maki pszennej
  • 200 g kefiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Pancakes - sposób wykonania:

Wykonanie pankejków w zasadzie nie różni się od robienia dobrze znanych nam wszystkim naleśników. Do miski wlej kefir i wbij 2 jajka. Następnie przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Ważne, by nie mieszać zbyt długo - miksuj tylko do połączenia składników. Rozgrzej patelnię i kładź łyżką ciasto. Smaż na złoto z obu stron. Pankejki podawaj z ulubionymi dodatkami - ze wszystkim smakują wybornie. Polecam szczególnie borówki i cukier puder, po prostu palce lizać

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.