Złote mleko - przepis na zimowy nektar bóstw, który rozgrzewa i poprawia nastrój. Ten dodatek to strzał w 10

Złote mleko to napój tysiąca właściwości. Nie tylko świetnie smakuje, ale także wzmacnia odporność i pracę mózgu, uwalnia hormony szczęścia oraz, co najważniejsze w okresie zimowym - zwalcza przeziębienie w zarodku. Przepis na złote mleko jest prosty, a dodatek szczypty pieprzu cayenne cudownie podkręci smak napoju.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Złote mleko to istny nektar bogów. Napój znany od setek lat na całym świecie ostatnio przeżywa prawdziwy renesans za sprawą większej świadomości i wiedzy na temat alternatywnych sposobów na zdrowe życie. Jeden łyk tego niezwykłego napoju i zima od razu wydaje się łagodniejsza. Oprócz właściwości zdrowotnych o rozgrzewających, złote mleko sprawia, że jesteśmy bardziej wypoczęci i zadowoleni. Jak przygotować złote mleko? Przepis jest bardzo prosty, ale nie zapomnij o pieprzu cayenne - teraz już tylko kocyk, dobra książka i kubek złotego mleka - tak to można zimować!

Złote mleko - przepis:

Składniki na jeden kubek napoju:

  • 250 ml mleka lub napoju mlecznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3-4 plastry imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób wykonania:

Chyba nie ma nic prostszego niż wykonanie złotego mleka. Mleko i wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu podgrzewany, aż mleko się zagotuje. Ważne jest, by podgrzewać całość na minimalnej mocy palnika, żeby wszystkie aromaty pięknie się uwolniły. Złote mleko pij gorące i ciesz się zdrowiem i urodą. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA