Co podać na obiad? Inspiracje i przepisy znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Jak zrobić pyszne warzywa do obiadu, by zachęcić nawet tych, którym z jarzynami nie po drodze? Bardzo łatwo. Brokuł smażony sauté sprawdzi się doskonale. Nieduża ilość dobrze dodanych przypraw i dodatków sprawia, że smakuje wprost wyśmienicie. Brokuł smażony sauté — jak przygotować?
Na początek spieszymy z wyjaśnieniem co do metody sauté, czyli sposobu przygotowania. Oznacza to, że produkt jest smażony na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu składniki ładnie brązowieją i stają się delikatnie chrupiące. W ten sposób należy smażyć małe kawałki produktów (np. warzyw), najlepiej o wielkości jednego kęsa. Podczas smażenia mieszamy tylko od czasu do czasu.
Uwaga! Przed przygotowaniem dania nie należy brokułu dusić, blanszować ani sparzać, ponieważ przez to nie usmaży się dobrze. Kolejność działań jest bardzo ważna dla smaku i efektu! Wodę dodajemy dopiero na koniec.
Składniki:
Brokuł kroimy — trzonki odcinamy, a różyczki dzielimy na mniejsze kawałki. Trzonków nie wyrzucamy, tylko również kroimy na niewielkie kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupin i kroimy w cieniutkie plasterki.
Na głębokiej patelni, pod przykryciem, rozgrzewamy oliwę. Gdy tłuszcz zacznie lekko się skrzyć, wrzucamy na niego trzonki brokułów. Dodajemy pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Smażymy przez około dwie minuty bez mieszania, aż kawałki brokułu zaczną ładnie brązowieć.
Potem dodajemy różyczki, pozostałe pół łyżeczki soli i resztę pieprzu. Smażymy, mieszając co jakiś czas, aż różyczki ładnie zbrązowieją. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy plasterki czosnku. Przesmażamy, a potem wlewamy wodę. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3-4 minuty. Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy sok z cytryny i wszystko łączymy.
Brokuł smażony sauté podajemy do różnych dań obiadowych, np. do mięsa z ryżem, ziemniakami lub kaszą, kotletów mięsnych i warzywnych czy ryb.