• Link został skopiowany

Jak przyrządzić brokuł, żeby wyszedł idealny? Sekret tkwi w kolejności kroków

Co podać do obiadu? Najlepiej porcję warzyw. Brokuł będzie świetnie pasować do wielu dań. Mamy dziś dla was przepis na doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do potraw. Jak zrobić brokuła smażonego sauté?
Brokuły smażone saute
Aris Setya/shutterstock.com

Co podać na obiad? Inspiracje i przepisy znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Jak zrobić pyszne warzywa do obiadu, by zachęcić nawet tych, którym z jarzynami nie po drodze? Bardzo łatwo. Brokuł smażony sauté sprawdzi się doskonale. Nieduża ilość dobrze dodanych przypraw i dodatków sprawia, że smakuje wprost wyśmienicie. Brokuł smażony sauté — jak przygotować? 

Smażenie sauté

Na początek spieszymy z wyjaśnieniem co do metody sauté, czyli sposobu przygotowania. Oznacza to, że produkt jest smażony na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu składniki ładnie brązowieją i stają się delikatnie chrupiące. W ten sposób należy smażyć małe kawałki produktów (np. warzyw), najlepiej o wielkości jednego kęsa. Podczas smażenia mieszamy tylko od czasu do czasu.

Zobacz wideo Pizza na brokułowym spodzie [HAPS VEGE]

Brokuł smażony sauté - przepis

Uwaga! Przed przygotowaniem dania nie należy brokułu dusić, blanszować ani sparzać, ponieważ przez to nie usmaży się dobrze. Kolejność działań jest bardzo ważna dla smaku i efektu! Wodę dodajemy dopiero na koniec. 

Składniki:

  • ok. 500 g brokułu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szklanki wody.

Jak usmażyć brokuł sauté?

Brokuł kroimy — trzonki odcinamy, a różyczki dzielimy na mniejsze kawałki. Trzonków nie wyrzucamy, tylko również kroimy na niewielkie kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupin i kroimy w cieniutkie plasterki.

Na głębokiej patelni, pod przykryciem, rozgrzewamy oliwę. Gdy tłuszcz zacznie lekko się skrzyć, wrzucamy na niego trzonki brokułów. Dodajemy pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Smażymy przez około dwie minuty bez mieszania, aż kawałki brokułu zaczną ładnie brązowieć. 

Potem dodajemy różyczki, pozostałe pół łyżeczki soli i resztę pieprzu. Smażymy, mieszając co jakiś czas, aż różyczki ładnie zbrązowieją. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy plasterki czosnku. Przesmażamy, a potem wlewamy wodę. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3-4 minuty. Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy sok z cytryny i wszystko łączymy.

Brokuł smażony sauté podajemy do różnych dań obiadowych, np. do mięsa z ryżem, ziemniakami lub kaszą, kotletów mięsnych i warzywnych czy ryb. 

Więcej o: