Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada? Prosty przepis na pączki, które są hitem

Kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek? Skąd pochodzi ta tradycja? I jak samodzielnie przygotować pyszne pączki na tę okazję? Podpowiadamy.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na pączki hiszpańskie

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. Początków tej tradycji można doszukiwać się już w starożytności. Wówczas koniec zimy celebrowano spożywaniem tłustych potraw. Przykładowo, Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku "tłusty dzień". Zwyczaj ten zawitał w końcu także do Polski.

Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada?

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Co ciekawe, w ubiegłym roku dzień ten wypadał już 11 lutego. Z czego wynikają te rozbieżności? Data tej tradycji jest uzależniona od świąt wielkanocnych, które są ruchome. Tłusty czwartek obchodzimy dokładnie 52 dni przed Wielkanocą, a zatem może on wypaść między 29 stycznia, a 4 marca.

Przepis na pączki serowe

Pączki serowe cieszą się w ostatnim czasie ogromną popularnością. To idealna opcja dla zabieganych. Oto prosty przepis na pączki serowe.

Składniki (na ok. 35 minipączków lub kilkanaście standardowych):

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru (można pominąć, jeśli wolisz mniej słodkie wypieki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu (by pączki nie wchłaniały tłuszczu - można pominąć)

Sposób przygotowania: 

  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Mąkę łączymy z proszkiem oraz przesianym cukrem pudrem.
  • Serek roztrzepujemy z jajkami za pomocą. Dodajemy suche składniki oraz alkohol i dokładnie mieszamy ciasto.
  • Porcje ciasta (dowolnych rozmiarów) nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Możemy to robić na przykład za pomocą gałkownicy do lodów.
  • Smażymy pączki na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie złociste.
  • Po wyjęciu z garnka kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostudzeniu możemy je nadziewać dżemem (za pomocą szprycy z ostro zakończoną tylką) albo po prostu posypujemy cukrem pudrem.

Może cię także zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.