• Link został skopiowany

Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada? Prosty przepis na pączki, które są hitem

Kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek? Skąd pochodzi ta tradycja? I jak samodzielnie przygotować pyszne pączki na tę okazję? Podpowiadamy.
Pączki z piekarnika - prosty przepis na pyszne danie. Poradzi z nim sobie każdy
NataliSel/shutterstock.com

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na pączki hiszpańskie

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. Początków tej tradycji można doszukiwać się już w starożytności. Wówczas koniec zimy celebrowano spożywaniem tłustych potraw. Przykładowo, Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku "tłusty dzień". Zwyczaj ten zawitał w końcu także do Polski.

Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada?

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Co ciekawe, w ubiegłym roku dzień ten wypadał już 11 lutego. Z czego wynikają te rozbieżności? Data tej tradycji jest uzależniona od świąt wielkanocnych, które są ruchome. Tłusty czwartek obchodzimy dokładnie 52 dni przed Wielkanocą, a zatem może on wypaść między 29 stycznia, a 4 marca.

Przepis na pączki serowe

Pączki serowe cieszą się w ostatnim czasie ogromną popularnością. To idealna opcja dla zabieganych. Oto prosty przepis na pączki serowe.

Składniki (na ok. 35 minipączków lub kilkanaście standardowych):

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru (można pominąć, jeśli wolisz mniej słodkie wypieki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu (by pączki nie wchłaniały tłuszczu - można pominąć)

Sposób przygotowania: 

  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Mąkę łączymy z proszkiem oraz przesianym cukrem pudrem.
  • Serek roztrzepujemy z jajkami za pomocą. Dodajemy suche składniki oraz alkohol i dokładnie mieszamy ciasto.
  • Porcje ciasta (dowolnych rozmiarów) nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Możemy to robić na przykład za pomocą gałkownicy do lodów.
  • Smażymy pączki na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie złociste.
  • Po wyjęciu z garnka kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostudzeniu możemy je nadziewać dżemem (za pomocą szprycy z ostro zakończoną tylką) albo po prostu posypujemy cukrem pudrem.

Może cię także zainteresować:

Więcej o: