Kurczak po chińsku. Z tym przepisem wyjdzie jak z restauracji

Kuchnia azjatycka podbiła serca Polaków. Wiele nowych restauracji stawia na inspiracje z nią związane, a w sklepach pojawia się coraz więcej egzotycznych produktów. Dobrą wiadomością dla wszystkich fanów azjatyckich smaków jest ta, że popularnego kurczaka po chińsku można przygotować w domu. Wystarczy trzymać się kilku wskazówek.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli szukasz dania, które przygotujesz w niespełna godzinę i jesteś fanem azjatyckich smaków - ten przepis jest dla ciebie. Wystarczy usmażyć kurczaka z warzywami i odpowiednimi przyprawami i ugotować ryż. Nie zapominajcie jednak o mące ziemniaczanej! To kluczowy składnik tego dania.

Kurczak po chińsku. Tego będziesz potrzebować

  • pół kilograma piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół papryki,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 1,5 papryczki chilli,
  • 1 cebula,
  • 2 pieczarki lub 5 grzybków mun,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki ziaren sezamu,
  • ryż jaśminowy
  • sól, pieprz.

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego.

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i pokrój w cienkie paseczki. Przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem i obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej,

2. W miseczce przygotować sos: wymieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić,

3. Pokroić warzywa w drobną kostkę lub paseczki, czosnek i imbir zetrzeć na drobnych oczkach,

4. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka a następnie dodać wszystkie warzywa i smażyć razem przez około 5 min,

5. Po upływie tego czasu dodać sos. Mieszać wszystko razem przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje,

6. Podawać z ugotowanym ryżem i prażonymi ziarnami sezamu.

Więcej o: