Jak przyrządzić rydze na obiad - co to za grzyby?
Z wyglądu rydze można porównać do mini parasoli, których kopuła wywinęła się na wietrze. Pomarańczowe dary lasu przypominają trochę większą wersję kurek, a kolor można porównać do barwy zachodzącego słońca. Rydze są też bardziej masywne, a jak smakują? Podobnie jak w przypadku innych grzybów ich smak uzależniony jest od przygotowania. Zastanawiasz się, jak przyrządzi rydze na obiad? Poniżej znajdziesz kilka gotowych pomysłów na te grzyby:
- marynowane rydze,
- rydze w śmietanie,
- rydze w sosie pomidorowym,
- rydze w solance,
- rydze marynowane z miodem
Dania z kurek - kilka banalnych przepisów na obiad dla całej rodziny
Rydze mrożone - jak przyrządzić zapasy?
Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, postaramy się odpowiedzieć na pytanie: jak przyrządzić rydze mrożone?
Na początek warto wspomnieć o gorzkim smaku, który może się pojawić w przypadku grzybów mrożonych. Przed goryczką uchroni nas ciepła obróbka grzybów przed mrożeniem, grzyby wystarczy sparzyć gorącą wodą. Rydze mrożone najlepiej czują się na patelni z rozgrzanym masłem. Nie tylko będą lepsze w smaku, ale też pozbędą się nadmiaru wody.
Zobacz wideo
Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne
Marynowane rydze - przepis
Świeże zbiory warto zamarynować. To prostsze niż mogłoby się wydawać, zajmuje kilka chwil, a grzybami można się później cieszy cały rok. O szczegółach piszemy poniżej:
Lista składników:
Składniki do każdego słoika:
- cebula - kilka plastrów,
- marchewka - kilka plastrów,
- ziele angielskie - kilka kulek,
- liście laurowe - kilka sztuk,
- gorczyca
Składniki na zalewę:
- woda - 7 szklanek,
- cukier - 2 łyżki,
- ocet - 1 szklanka,
- sól - 2 małe łyżeczki.
Przygotowanie:
- Grzyby umyj pod zimną wodą, następnie przełóż do garnka i gotuj przez 10 minut.
- Następnie odcedź i po raz kolejny przelej zimną wodą.
- Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w plastry i przełóż do wyparzonych słoików, dodaj przyprawy oraz rydze.
- Składniki na zalewę gotujemy, zalewamy słoiki i na koniec zakręcamy.
- Pasteryzacja powinna trwać około 10 minut, następnie grzyby należy przenieść do piwnicy zostawić w chłodnym miejscu.
Rydze w śmietanie - przepis
To propozycja dla tych, którzy lubią grzyby w formie sosu. Rydze w śmietanie będą idealnie smakować w towarzystwie ziemniaków, to typowy obiadowy klasyk. O szczegółach piszemy poniżej.
Lista składników:
- rydze - 50 dag,
- masło - 2 łyżki,
- śmietana 12% - pół szklanki,
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rydze należy oczyścić, wypłukać i odsączyć na sitku lub papierowym ręczniku.
- Masło roztop na patelni, dodaj pokrojone rydze i smaż przez kolejne pół godziny.
- Po upływie tego czasu dodaj śmietanę oraz przyprawy i smaż przez chwilę.
Rydze w sosie pomidorowym - przepis
Bardzo udane połączenie, które z powodzeniem można podać gościom w ramach dania popisowego. Sos pomidorowy dodaje kropkę nad i, sprawia, że rydze smakują niesamowicie.
Składniki:
- rydze - 0,5 kg,
- masło klarowane do smażenia
- cebula - 1 sztuka,
- olej do smażenia,
- koncentrat pomidorowy - mały słoik
- świeże pomidory - 4-5 sztuk
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia.
- 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Oczyścić grzyby i pokroić na mniejsze kawałki. Smażyć na maśle
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić
- Cebulę drobno pokroić
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
- Cebulę smażyć na oleju do zarumienienia, dodać pomidory
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić
- Pod koniec gotowania dodajemy czosnek
- Połączyć grzyby z sosem pomidorowym
- Danie można podawać z makaronem, kaszą lub ryżem.
Sos grzybowy - przepis według Jakuba Kuronia. Gęsty i smakuje wybornie
Rydze w solance - przepis dla smakosza
Solanka idealnie podkreśla smak grzybów i sprawia, że mają idealną konsystencję. Jak przygotować rydze w solance? O szczegółach piszemy poniżej.
Składniki:
Składniki na zalewę:
- woda - 2 l,
- sól - 2 łyżki
Przygotowanie:
- Rydze czyścimy, myjemy i przekładamy do garnka i gotujemy przez kwadrans.
- Po tym etapie grzyby należy przepłukać i przełożyć do słoików.
- Zalewę gotujemy, zalewamy słoiki i zakręcamy.
- Pasteryzujemy przez kwadrans.
- Słoiki po wystudzeniu należy przenieść w chłodne miejsce.
Zobacz też: Zupa grzybowa - przepis, który pokocha twoja rodzina. Ważnym składnikiem jest masło