Jak przyrządzić rydze? Mamy kilka sprawdzonych przepisów! Przygotuj się na sezon grzybowy 2022

Jak przyrządzić rydze? Świeże grzyby można wykorzystać do marynaty, mrożone, podsmażone na maśle serwujemy z sosem. Wszystkie oblicza rydzów prezentujemy poniżej.

Jak przyrządzić rydze na obiad - co to za grzyby? 

Z wyglądu rydze można porównać do mini parasoli, których kopuła wywinęła się na wietrze. Pomarańczowe dary lasu przypominają trochę większą wersję kurek, a kolor można porównać do barwy zachodzącego słońca. Rydze są też bardziej masywne, a jak smakują? Podobnie jak w przypadku innych grzybów ich smak uzależniony jest od przygotowania. Zastanawiasz się, jak przyrządzi rydze na obiad? Poniżej znajdziesz kilka gotowych pomysłów na te grzyby

  • marynowane rydze, 
  • rydze w śmietanie,
  • rydze w sosie pomidorowym,
  • rydze w solance, 
  • rydze marynowane z miodem

Rydze mrożone - jak przyrządzić zapasy? 

Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, postaramy się odpowiedzieć na pytanie:  jak przyrządzić rydze mrożone?

Na początek warto wspomnieć o gorzkim smaku, który może się pojawić w przypadku grzybów mrożonych. Przed goryczką uchroni nas ciepła obróbka grzybów przed mrożeniem, grzyby wystarczy sparzyć gorącą wodą. Rydze mrożone najlepiej czują się na patelni z rozgrzanym masłem. Nie tylko będą lepsze w smaku, ale też pozbędą się nadmiaru wody. 

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Marynowane rydze - przepis 

Świeże zbiory warto zamarynować. To prostsze niż mogłoby się wydawać, zajmuje kilka chwil, a grzybami można się później cieszy cały rok. O szczegółach piszemy poniżej: 

Lista składników: 

Składniki do każdego słoika:

  • cebula - kilka plastrów, 
  • marchewka - kilka plastrów,
  • ziele angielskie - kilka kulek,
  • liście laurowe - kilka sztuk,
  • gorczyca 

Składniki na zalewę:

  • woda - 7 szklanek,
  • cukier - 2 łyżki, 
  • ocet - 1 szklanka, 
  • sól - 2 małe łyżeczki.  

Przygotowanie: 

  • Grzyby umyj pod zimną wodą, następnie przełóż do garnka i gotuj przez 10 minut. 
  • Następnie odcedź i po raz kolejny przelej zimną wodą. 
  • Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w plastry i przełóż do wyparzonych słoików, dodaj przyprawy oraz rydze
  • Składniki na zalewę gotujemy, zalewamy słoiki i na koniec zakręcamy. 
  • Pasteryzacja powinna trwać około 10 minut, następnie grzyby należy przenieść do piwnicy  zostawić w chłodnym miejscu. 

Rydze w śmietanie - przepis 

To propozycja dla tych, którzy lubią grzyby w formie sosu. Rydze w śmietanie będą idealnie smakować w towarzystwie ziemniaków, to typowy obiadowy klasyk. O szczegółach piszemy poniżej. 

Lista składników: 

  • rydze - 50 dag, 
  • masło - 2 łyżki,
  • śmietana 12% - pół szklanki, 
  • przyprawy: sól i pieprz 

Przygotowanie:

  • Rydze należy oczyścić, wypłukać i odsączyć na sitku lub papierowym ręczniku. 
  • Masło roztop na patelni, dodaj pokrojone rydze i smaż przez kolejne pół godziny. 
  • Po upływie tego czasu dodaj śmietanę oraz przyprawy i smaż przez chwilę. 

Rydze w sosie pomidorowym - przepis 

Bardzo udane połączenie, które z powodzeniem można podać gościom w ramach dania popisowego. Sos pomidorowy dodaje kropkę nad i, sprawia, że rydze smakują niesamowicie.  

Składniki:

  • rydze - 0,5 kg, 
  • masło klarowane do smażenia
  • cebula - 1 sztuka, 
  • olej do smażenia, 
  • koncentrat pomidorowy - mały słoik
  • świeże pomidory - 4-5 sztuk 
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia. 
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Oczyścić grzyby i pokroić na mniejsze kawałki. Smażyć na maśle 
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić
  3. Cebulę drobno pokroić
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
  5. Cebulę smażyć na oleju do zarumienienia, dodać pomidory
  6. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić
  7. Pod koniec gotowania dodajemy czosnek
  8. Połączyć grzyby z sosem pomidorowym 
  9. Danie można podawać z makaronem, kaszą lub ryżem.

Rydze w solance - przepis dla smakosza 

Solanka idealnie podkreśla smak grzybów i sprawia, że mają idealną konsystencję. Jak przygotować rydze w solance? O szczegółach piszemy poniżej. 

Składniki:

  • rydze - 3 kg, 

Składniki na zalewę: 

  • woda - 2 l, 
  • sól - 2 łyżki 

Przygotowanie: 

  • Rydze czyścimy, myjemy i przekładamy do garnka i gotujemy przez kwadrans. 
  • Po tym etapie grzyby należy przepłukać i przełożyć do słoików. 
  • Zalewę gotujemy, zalewamy słoiki i zakręcamy.  
  • Pasteryzujemy przez kwadrans.
  • Słoiki po wystudzeniu należy przenieść w chłodne miejsce.

Zobacz też: Zupa grzybowa - przepis, który pokocha twoja rodzina. Ważnym składnikiem jest masło

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.