Więcej przepisów na słodkości na tłusty czwartek znajdziesz na Gazeta.pl.
Gdy myślimy o oponkach serowych, pierwsze, co przychodzi na myśl, to ich miękkość. To między innymi dzięki niej tak chętnie sięgamy po te słodkości i zatapiamy w nich zęby, aby przenieść się choć na chwilę do krainy zapomnienia.
Dla wielu osób oponki serowe to również miłe wspomnienie z dzieciństwa. Z pewnością są tacy, którzy na widok oponek przywołują we wspomnieniach obrazy, na których babcia stoi w pachnącej gotowaniem kuchni i przygotowuje te przysmaki z okazji tłustego czwartku.
Przepis na oponki, który mamy wam do zaproponowania, z pewnością przywoła miłe wspomnienia i przeniesie was do przeszłości. A może spróbujecie usmażyć oponki serowe razem z waszymi babciami?
Oponki - przepis. Składniki:
Oponki - przepis. Sposób przygotowania:
Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Twaróg mielimy i mieszamy z jajkami, śmietaną (lub jogurtem, w zależności od tego, czego używacie), octem i alkoholem. Łączymy suche składniki z mokrymi. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 1,5-2 cm. Wykrawamy kółka, a w nich drugie - mniejsze (można do tego użyć na przykład kieliszka).
Oponki serowe smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Następnie odsączamy je z tłuszczu. Gdy trochę ostygną, posypujemy cukrem pudrem. Oponki można też polać lukrem.