Oponki, które zasmakują każdemu. Przepis idealny na tłusty czwartek

Oponki serowe to pyszna propozycja deserowa na karnawał, tłusty czwartek i na co dzień. Ich wykonanie nie jest bardzo skomplikowane, a z naszym przepisem stanie się jeszcze prostsze. Jak zrobić oponki serowe? Wyjaśniamy krok po kroku.

Więcej przepisów na słodkości na tłusty czwartek znajdziesz na Gazeta.pl.

Gdy myślimy o oponkach serowych, pierwsze, co przychodzi na myśl, to ich miękkość. To między innymi dzięki niej tak chętnie sięgamy po te słodkości i zatapiamy w nich zęby, aby przenieść się choć na chwilę do krainy zapomnienia. 

Dla wielu osób oponki serowe to również miłe wspomnienie z dzieciństwa. Z pewnością są tacy, którzy na widok oponek przywołują we wspomnieniach obrazy, na których babcia stoi w pachnącej gotowaniem kuchni i przygotowuje te przysmaki z okazji tłustego czwartku.

Przepis na oponki, który mamy wam do zaproponowania, z pewnością przywoła miłe wspomnienia i przeniesie was do przeszłości. A może spróbujecie usmażyć oponki serowe razem z waszymi babciami?

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

Oponki. Przepis na tłusty czwartek i nie tylko

Oponki - przepis. Składniki:

  • 400 g mąki pszennej i trochę do podsypania
  • 400 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła (powinno być miękkie)
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka wódki lub spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Oponki - przepis. Sposób przygotowania:

Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Twaróg mielimy i mieszamy z jajkami, śmietaną (lub jogurtem, w zależności od tego, czego używacie), octem i alkoholem. Łączymy suche składniki z mokrymi. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 1,5-2 cm. Wykrawamy kółka, a w nich drugie - mniejsze (można do tego użyć na przykład kieliszka).

Oponki serowe smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Następnie odsączamy je z tłuszczu. Gdy trochę ostygną, posypujemy cukrem pudrem. Oponki można też polać lukrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.