Przepis na gołąbki. Pracochłonny? Tak. Ale wart każdej minuty spędzonej w kuchni

Przepis na gołąbki odstrasza wiele osób ze względu na czas, który trzeba poświęcić na przygotowanie dania. Ale warto się przemóc. Przeprowadzimy was przez przepis na gołąbki krok po kroku. Spróbujecie wraz z nami tego mistrzowskiego przepisu na gołąbki!

Przepis na gołąbki

Przepis na gołąbki. Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (polecamy łopatkę)
  • 100 g ryżu (opcjonalnie),
  • 1 cebula,
  • 0,5 litra passaty lub przecieru pomidorowego,
  • 1,5 litra bulionu, na przykład z tego przepisu: 
  • 1 włoska kapusta (duża główka),
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Przepis na gołąbki. Przygotowanie:

Przepis na gołąbki rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najlepiej wybrać się do sprawdzonego sklepu mięsnego po łopatkę. Ewentualnie sprawdzi się też szynka czy karczek. W sklepie możemy poprosić o zmielenie mięsa.

Jeśli lubimy gołąbki z ryżem, gotujemy ryż. Nie musimy jednak dodawać ryżu do gołąbków. To zależy tylko od naszych preferencji. Mieszamy mięso, ryż, posiekaną drobno cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Zagniatamy niewielkie kotleciki.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Bierzemy się za kapustę. Wycinamy głąb i przekładamy kapustę do dużego garnka. Zalewamy ją wrzątkiem. Dziura po głąbie ma być w dole. Gotujemy około 10-12 minut. Przekładamy kapustę na drugą stronę i gotujemy jeszcze dwie minuty. Odlewamy wodę i zostawiamy to wystudzenia. Gdy liście przestygną, wkładamy kotlety i zawijamy gołąbki.

Gołąbki układamy jeden przy drugim na dnie dużego garnka. Warto dno wyłożyć dodatkowo kilkoma listkami kapusty. Zagotowujemy bulion, dodajemy passatę lub pomidorowy przecier. Gołąbki zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Wszystko gotujemy przez około godzinę. Kapusta musi być zupełnie miękka. Próbujemy sosu w międzyczasie i ewentualnie doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli lubimy gęsty sos, zaprawiamy go mąką pszenną. Nie jest to jednak konieczne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.