Pyszne pączki domowe. Prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Chcesz na tę okazję przygotować pyszne pączki? Oto prosty przepis, z którym poradzą sobie osoby nawet bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Piwne pączki - przepis

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. Obchodzimy dokładnie 52 dni przed Wielkanocą, a zatem może on wypaść między 29 stycznia a 4 marca. W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Co ciekawe, początków tej tradycji można doszukiwać się już w czasach starożytnych. 

Pączki domowe - prosty przepis [SKŁADNIKI]

Chcesz przygotować pyszne pączki samodzielnie? Oto prosty przepis na domowe pączki (ok. 12 sztuk). Będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 25 g świeżych drożdży;
  • 1 szklanka mleka;
  • 50 g cukru pudru;
  • 500 g mąki pszennej;
  • 3-4 żółtka;
  • 50 g masła;
  • smalec lub olej rzepakowy (około 1 l) do smażenia;
  • ulubiony dżem do wypełnienia;
  • cukier puder do posypania.

Uwaga! Aby każdy pączek napełnić dżemem, będzie ci potrzebna także szpryca cukiernicza. 

Pączki domowe krok po kroku

Najpierw wkrusz drożdże do miski i dodaje dwie łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Podgrzej mleko - pamiętaj, że ma być ciepłe, a nie gorące. Wlej je i wymieszaj z drożdżami. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na mniej więcej kwadrans. Następnie:

  • w rondelku rozpuść masło i odstaw je do wystudzenia;
  • utrzyj żółtka z pozostałą ilością cukru;
  • dodaj do miski z mąką wyrośnięty zaczyn, żółtka oraz masło;
  • wszystko dokładnie wymieszaj;
  • wyrób dłońmi ciasto;
  • gdy ciasto odchodzi już łatwo od rąk, nakryj misę z ciastek czystą ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. 

Zagnieć wyrośnięte ciasto, oderwij od niego kawałki i uformuj z nich kulki. Możesz dodać trochę mąki w razie potrzeby. Ułóż je na blacie i pozostaw na mniej więcej pół godziny. Następnie rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Gdy będzie gorący, po obu stronach smaż pączki (do momentu, aż zbrązowieją). Co istotne, należy smażyć nie więcej niż trzy sztuki na raz. Usmażone pączki odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia. Gdy trochę przestygną, używając szprycy, napełnij każdy pączek ulubionym dżemem. Po wierzchu obsyp je cukrem pudrem. 

Może cię także zainteresować:

NaleśnikiCo zrobić, żeby naleśniki były chrupiące i złociste? Kilka wskazówek

Więcej o: