Zupa krupnik. Przepis jest łatwiejszy niż myślisz

Krupnik przeżywa prawdziwy renesans. Tak, wiemy, jak to brzmi. A jednak ta nielubiana przez dzieci zupa coraz częściej trafia do menu wykwintnych restauracji. Jak przygotować zupę krupnik w domowym zaciszu? Oto przepis na zupę krupnik, który zmieni wasze zdanie na temat tego dania.

Zupa krupnik. Przepis nawet dla niejadków

Krupnik można lubić, można też mieć do niego wstręt. Zazwyczaj nasza antypatia do tego dania wiąże się ze wspomnieniami z dzieciństwa. A wszystko przez to, że bardzo często zupę krupnik przyrządzaliśmy i przyrządzamy źle. Ta pożywna zupa może smakować rewelacyjnie, ale podczas gotowania musimy uważnie dodawać składniki.

Zupa krupnik. Przepis

Zupa krupnik – przepis. Składniki:

  • ćwiartka kurczaka,
  • 5-7 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 2-2,5 litry wody,
  • przynajmniej 10 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zupa krupnik – przepis. Przygotowanie:

Ten przepis na zupę krupnik może na stałe zagościć w waszych domach. Idealnie sprawdzi się jako zupa na rozgrzewkę po zimowych spacerach czy wyprawach na sanki z dzieciakami. Jest rozgrzewająca i pożywna.

Do jej przygotowania można wykorzystać gotowy bulion, taki przygotowany wcześniej na przykład z tego przepisu: 

Jednak warto zrobić go od zera. W ten sposób zupa krupnik będzie bardziej aromatyczna. Na tarce ścieramy więc marchewkę, pietruszkę. Drobno siekamy jedną cebulę. Wszystko podsmażamy na oliwie wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy mięso i zalewamy wodą.

Gotujemy długo, nawet kilka godzin. Warzywa i mięso muszą być miękkie. W międzyczasie obieramy i kroimy drobno drugą cebulę. Podsmażamy na maśle. Na patelnię dodajemy po chwili kaszę i podsmażamy razem. Przekładamy do garnka z bulionem. Doprawiamy zupę do smaku i gotujemy przynajmniej godzinę razem.  Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.