Krupnik można lubić, można też mieć do niego wstręt. Zazwyczaj nasza antypatia do tego dania wiąże się ze wspomnieniami z dzieciństwa. A wszystko przez to, że bardzo często zupę krupnik przyrządzaliśmy i przyrządzamy źle. Ta pożywna zupa może smakować rewelacyjnie, ale podczas gotowania musimy uważnie dodawać składniki.
Ten przepis na zupę krupnik może na stałe zagościć w waszych domach. Idealnie sprawdzi się jako zupa na rozgrzewkę po zimowych spacerach czy wyprawach na sanki z dzieciakami. Jest rozgrzewająca i pożywna.
Do jej przygotowania można wykorzystać gotowy bulion, taki przygotowany wcześniej na przykład z tego przepisu:
Jednak warto zrobić go od zera. W ten sposób zupa krupnik będzie bardziej aromatyczna. Na tarce ścieramy więc marchewkę, pietruszkę. Drobno siekamy jedną cebulę. Wszystko podsmażamy na oliwie wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy mięso i zalewamy wodą.
Gotujemy długo, nawet kilka godzin. Warzywa i mięso muszą być miękkie. W międzyczasie obieramy i kroimy drobno drugą cebulę. Podsmażamy na maśle. Na patelnię dodajemy po chwili kaszę i podsmażamy razem. Przekładamy do garnka z bulionem. Doprawiamy zupę do smaku i gotujemy przynajmniej godzinę razem. Smacznego!