Przepis na bezę. Dzięki temu trikowi nie opadnie

Beza to niezwykle słodki deser z białkowej masy i cukru pudru. Stanowi fantastyczny dodatek do wielu wypieków. I choć receptura brzmi banalnie - wykonanie idealnej bezy nie jest już takie proste. Tłumaczymy, co zrobić, by wyszła perfekcyjnie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Do stworzenia bezy idealnej musimy się przygotować. Po pierwsze: pamiętajmy o czystej, suchej misce. Najlepiej, żeby była metalowa lub szklana. Nie bez znaczenia jest także skrupulatność przy oddzielaniu białek od żółtek. Dodatkowo, jajka powinny być świeże. Świetnie sprawdzą się te w większych rozmiarach lub prosto od wiejskiego gospodarza. Dzięki kwaśnemu dodatkowi soku z cytryny, beza zwiększy swoją objętość i nie opadnie. 

Beza. Składniki

  • 6 idealnie oddzielonych białek,
  • 300 g drobnego cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

1. Białka przełóż do misy miksera. Ubijaj na sztywną pianę, a następnie stopniowo (łyżeczkami) dosypuj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dolej też sok z cytryny i szczyptę soli,

2. Gotową masę wylej na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia,

3. Włóż do piekarnika rozgrzanego w trybie góra-dół do 170 st. C. Chwilę po umieszczeniu bezy w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 150 st. C. i piecz przez około 80-90 minut,

4. Po upływie tego czasu, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj bezy. Ma tam pozostać do całkowitego wystygnięcia (około 2-3 godzin).

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.