Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Do stworzenia bezy idealnej musimy się przygotować. Po pierwsze: pamiętajmy o czystej, suchej misce. Najlepiej, żeby była metalowa lub szklana. Nie bez znaczenia jest także skrupulatność przy oddzielaniu białek od żółtek. Dodatkowo, jajka powinny być świeże. Świetnie sprawdzą się te w większych rozmiarach lub prosto od wiejskiego gospodarza. Dzięki kwaśnemu dodatkowi soku z cytryny, beza zwiększy swoją objętość i nie opadnie.
1. Białka przełóż do misy miksera. Ubijaj na sztywną pianę, a następnie stopniowo (łyżeczkami) dosypuj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dolej też sok z cytryny i szczyptę soli,
2. Gotową masę wylej na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
3. Włóż do piekarnika rozgrzanego w trybie góra-dół do 170 st. C. Chwilę po umieszczeniu bezy w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 150 st. C. i piecz przez około 80-90 minut,
4. Po upływie tego czasu, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj bezy. Ma tam pozostać do całkowitego wystygnięcia (około 2-3 godzin).