• Link został skopiowany

Przepis na bezę. Dzięki temu trikowi nie opadnie

Beza to niezwykle słodki deser z białkowej masy i cukru pudru. Stanowi fantastyczny dodatek do wielu wypieków. I choć receptura brzmi banalnie - wykonanie idealnej bezy nie jest już takie proste. Tłumaczymy, co zrobić, by wyszła perfekcyjnie.
Bezę możesz udekorować kremem i owocami
fot. Pixabay.com

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Do stworzenia bezy idealnej musimy się przygotować. Po pierwsze: pamiętajmy o czystej, suchej misce. Najlepiej, żeby była metalowa lub szklana. Nie bez znaczenia jest także skrupulatność przy oddzielaniu białek od żółtek. Dodatkowo, jajka powinny być świeże. Świetnie sprawdzą się te w większych rozmiarach lub prosto od wiejskiego gospodarza. Dzięki kwaśnemu dodatkowi soku z cytryny, beza zwiększy swoją objętość i nie opadnie. 

Beza. Składniki

  • 6 idealnie oddzielonych białek,
  • 300 g drobnego cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

1. Białka przełóż do misy miksera. Ubijaj na sztywną pianę, a następnie stopniowo (łyżeczkami) dosypuj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dolej też sok z cytryny i szczyptę soli,

2. Gotową masę wylej na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia,

3. Włóż do piekarnika rozgrzanego w trybie góra-dół do 170 st. C. Chwilę po umieszczeniu bezy w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 150 st. C. i piecz przez około 80-90 minut,

4. Po upływie tego czasu, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj bezy. Ma tam pozostać do całkowitego wystygnięcia (około 2-3 godzin).

Zobacz wideo
Więcej o: