Dlaczego przepis szczególny? Golonka to bowiem danie, które sprawdzi się w wyjątkowych sytuacjach. Jest dość pracochłonne. A przy tym nie opłaca się robić małe porcji. Warto więc zaplanować przyrządzenie golonki z okazji przyjścia gości. Będą zachwyceni. Oto nasz sprawdzony przepis na golonkę
A może golonka w kapuście? To także wyborny przepis, dla najbardziej wyrafinowanych smakoszy mięsnych dań:
Na początek przygotuj naprawdę duży garnek. Włóż do niego golonki i zalej mięso wodą. Woda ma przykrywać mięso całkowicie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez godzinę na naprawdę małym ogniu.
Następnie dodaj warzywa. Wszystkie – marchewkę, pietruszkę, pora, selera – pokrój drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól solidnie i gotuj następną godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je na oddzielny talerz.
Przygotuj marynatę. Do drugiego garnka wlej piwo, dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe przyprawy. W tej mieszaninie zamarynuj golonki. Przez przynajmniej godzinę powinny stać w chłodnym miejscu. Po tym czasie przełóż golonki do żaroodpornego naczynia, podlej obficie marynatą. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia kilka razy polewaj mięso marynatą.
Podawaj z ziemniakami, zasmażaną kapustą. Możesz też wykorzystać odsączoną włoszczyznę. Golonka świetnie smakuje z podsuszonymi na maśle i doprawionymi do smaku warzywami.