Golonka. Przepis, który podbije serca wszystkich. Goście będą zachwyceni

Golonka to danie klasycznej polskiej kuchni. Jest wymagające w przygotowaniu, pracochłonne i czasochłonne. Jednak jeśli przygotujecie ją wraz z naszym przepisem na golonkę, sukces macie gwarantowany.

Golonka. Przepis szczególny

Dlaczego przepis szczególny? Golonka to bowiem danie, które sprawdzi się w wyjątkowych sytuacjach. Jest dość pracochłonne. A przy tym nie opłaca się robić małe porcji. Warto więc zaplanować przyrządzenie golonki z okazji przyjścia gości. Będą zachwyceni. Oto nasz sprawdzony przepis na golonkę

Golonka. Przepis. Składniki:

  • 4 golonki,
  • 0,5 l dowolnego ciemnego piwa,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pół pora,
  • jedna cebula,
  • 5-6 ząbków czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, mielony kminek, majeranek, słodka papryka, wędzona papryka)

A może golonka w kapuście? To także wyborny przepis, dla najbardziej wyrafinowanych smakoszy mięsnych dań:

Golonka. Przepis. Przygotowanie:

Na początek przygotuj naprawdę duży garnek. Włóż do niego golonki i zalej mięso wodą. Woda ma przykrywać mięso całkowicie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez godzinę na naprawdę małym ogniu.

Następnie dodaj warzywa. Wszystkie – marchewkę, pietruszkę, pora, selera – pokrój drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól solidnie i gotuj następną godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je na oddzielny talerz.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przygotuj marynatę. Do drugiego garnka wlej piwo, dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe przyprawy. W tej mieszaninie zamarynuj golonki. Przez przynajmniej godzinę powinny stać w chłodnym miejscu. Po tym czasie przełóż golonki do żaroodpornego naczynia, podlej obficie marynatą. Piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia kilka razy polewaj mięso marynatą.

Podawaj z ziemniakami, zasmażaną kapustą. Możesz też wykorzystać odsączoną włoszczyznę. Golonka świetnie smakuje z podsuszonymi na maśle i doprawionymi do smaku warzywami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.