Mizeria. Przepis na dodatek do obiadu, który zrobisz w kilka chwil. Nie będzie wodnista

Mizeria to jeden z naczęściej pojawiających się dodatków do dań na polskich stołach. Najlepiej smakuje latem, bo połączenie świeżych ogórków z jogurtem czy śmietaną to idealny sposób na odrobinę orzeźwienia w upalny dzień. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście zrobili ją również zimą.

Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Mizeria pasuje do wielu dań, nie tylko do tradycyjnego schabowego czy mielonego. Jej uniwersalność to duża zaleta, bo dzięki temu, gdy nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu, a czas nagli, możemy z powodzeniem sięgnąć po mizerię. Do tego robi się ją bardzo szybko i łatwo, więc niejednego kucharza czy kucharkę uratuje z opresji.

Przyznam, że kiedyś nie przepadałam za mizerią, między innymi dlatego, że wydawała mi się wodnista. Dzisiaj zupełnie inaczej na nią patrzę, odkąd wiem, co trzeba zrobić, żeby nadmiaru wody się pozbyć. Z wielką chęcią zjadam ją, gdy mam ochotę na coś lżejszego na obiad (wtedy raczej w wersji z jogurtem naturalnym zamiast śmietany). 

Poniżej podrzucamy przepis na szybką mizerię.

Mizeria. Przepis na łatwy dodatek do obiadu

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe
  • 5 łyżek śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka soli
  • łyżka soku z cytryny
  • gałązka koperku
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plasterki. Aby pozbyć się nadmiaru wody, umieszczamy je w misce, wsypujemy sól i mieszamy. Dajemy im trochę czasu, aby puściły wodę.

Do osobnej miski wlewamy śmietanę lub jogurt i dodajemy pozostałe składniki: pieprz, cukier, sok z cytryny oraz posiekany koperek (koperek można też dodać później, na sam koniec jako dekorację mizerii). Mieszamy. 

Plastry ogórków odsączamy z wody, dolewamy do nich przygotowaną śmietanę i mieszamy wszystko razem. Przed podaniem najlepiej włożyć mizerię na chwilę do lodówki.

Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska
Więcej o: