Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Mizeria pasuje do wielu dań, nie tylko do tradycyjnego schabowego czy mielonego. Jej uniwersalność to duża zaleta, bo dzięki temu, gdy nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu, a czas nagli, możemy z powodzeniem sięgnąć po mizerię. Do tego robi się ją bardzo szybko i łatwo, więc niejednego kucharza czy kucharkę uratuje z opresji.
Przyznam, że kiedyś nie przepadałam za mizerią, między innymi dlatego, że wydawała mi się wodnista. Dzisiaj zupełnie inaczej na nią patrzę, odkąd wiem, co trzeba zrobić, żeby nadmiaru wody się pozbyć. Z wielką chęcią zjadam ją, gdy mam ochotę na coś lżejszego na obiad (wtedy raczej w wersji z jogurtem naturalnym zamiast śmietany).
Poniżej podrzucamy przepis na szybką mizerię.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plasterki. Aby pozbyć się nadmiaru wody, umieszczamy je w misce, wsypujemy sól i mieszamy. Dajemy im trochę czasu, aby puściły wodę.
Do osobnej miski wlewamy śmietanę lub jogurt i dodajemy pozostałe składniki: pieprz, cukier, sok z cytryny oraz posiekany koperek (koperek można też dodać później, na sam koniec jako dekorację mizerii). Mieszamy.
Plastry ogórków odsączamy z wody, dolewamy do nich przygotowaną śmietanę i mieszamy wszystko razem. Przed podaniem najlepiej włożyć mizerię na chwilę do lodówki.