Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Zobacz wideo Sernik mango - klasyk w nowej postaci
Sernik na herbatnikach to ciasto, które uwielbia wiele osób. Co istotne, można je przygotować z niewielu składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Zdaniem fanów tego ciasta jest to deser idealny! Jak go przygotować? Sprawdźcie.
Sernik na herbatnikach - składniki
Przygotuj następujące składniki:
- kilkanaście herbatników (tyle, by wyłożyć dno formy);
- 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej;
- 2 opakowania budyniu śmietankowego;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- 6 jajek w temperaturze pokojowej;
- 1,5 szklanki mleka;
- 1,5 szklanki mleka w proszku;
- 3/4 szklanki oleju;
- sok z połowy cytryny;
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
Sernik na herbatnikach krok po kroku
Najpierw oddziel żółtka od białek. Wymieszaj je z twarogiem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodaj olej, mleko, sok z cytryny. Wsyp mleko w proszku. Połącz wszystkie składniki. Następnie:
- ubij białka w osobnej misce na sztywną pianę;
- dodaj cukier (rób to stopniowo - łyżka po łyżce, kolejne dosypujemy wówczas, gdy rozpuści się cukier dodany poprzednio);
- pianę przełóż do masy twarogowej (Uwaga! Rób to w kilku turach, za każdym razem bardzo delikatnie łącz ze sobą składniki za pomocą szpatułki.);
- blaszkę wyłóż pergaminem, a na jej dnie ułóż herbatniki;
- wylej na nie masę twarogową.
Na koniec do piekarnika nagrzanego do 170 stopni włóż całość na około 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj jednak jeszcze ciasta. Po upływie mniej więcej 10 minut uchyl drzwiczki. Co ważne, sernik powinien stygnąć powoli. Właśnie dzięki temu nie opadnie. Ostudzony sernik chłódź w lodówce.
Może cię także zainteresować: