Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pasta jajeczna to chyba jeden z najlepszych dodatków do kanapek. Świetnie smakuje w towarzystwie wędlin oraz jako dip do krakersów, zatem świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale także podczas karnawałowych spotkań w gronie znajomych. Przepis na pastę jajeczną jest banalny, a dodatek chrzanu doskonale podkręci jej smak.
Sernik z mlekiem w proszku - przepis, który pokochasz. Smakuje jak z cukierni
Pasta jajeczna - przepis:
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 ogórki kiszone
- pół pęczka szczypiorku
- łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
Pasta jajeczna - sposób wykonania:
- Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz także zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż jajka do miski.
- Kiszone ogórki pokrój w możliwie jak najdrobniejszą kostkę, szczypiorek posiekaj. Dodaj do jajek.
- Dodaj majonez i chrzan, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Jeśli uważasz, że twoja pasta jest nie dość wilgotna, dodaj więcej majonezu. Pastę podawaj od razu na kromce świeżego pieczywa.
Sernik z brzoskwiniami. Podpowiadamy, jak zrobić puszystą chmurkę
Jak widzisz, przepis na pastę jajeczną jest banalny. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, dodatek chrzanu na pewno przypadnie ci do gustu. Smacznego!