Pasta jajeczna - przepis na najlepszy dodatek do kanapek. Ten składnik wzmocni jej smak

Pasta jajeczna to idealny dodatek do kanapek, wędlin czy na przykład krakersów. To pyszne smarowidło uwielbiają i dzieci i dorośli a wykonanie pasty jest banalne. Nasz przepis na pastę jajeczną zawiera dodatek, który świetnie podkreśli jej smak i nada nowego charakteru. Łyżeczka chrzanu to strzał w 10.

Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pasta jajeczna to chyba jeden z najlepszych dodatków do kanapek. Świetnie smakuje w towarzystwie wędlin oraz jako dip do krakersów, zatem świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale także podczas karnawałowych spotkań w gronie znajomych. Przepis na pastę jajeczną jest banalny, a dodatek chrzanu doskonale podkręci jej smak.

Pasta jajeczna - przepis:

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Pasta jajeczna - sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz także zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż jajka do miski.
  2. Kiszone ogórki pokrój w możliwie jak najdrobniejszą kostkę, szczypiorek posiekaj. Dodaj do jajek.
  3. Dodaj majonez i chrzan, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Jeśli uważasz, że twoja pasta jest nie dość wilgotna, dodaj więcej majonezu. Pastę podawaj od razu na kromce świeżego pieczywa.

Jak widzisz, przepis na pastę jajeczną jest banalny. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, dodatek chrzanu na pewno przypadnie ci do gustu. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.