Ciasto na gofry - najprostszy przepis w sam raz na tłusty czwartek. Wyjdą obłędnie pyszne

Kto z nas nie lubi gofrów? Pyszne, chrupiące gofry smakiem przenoszą nas do letnich wieczorów, kiedy spacerowaliśmy po miejskich rynkach, a wokół unosił się słodki zapach dochodzący z budek. Mamy dla ciebie prosty przepis na ciasto na gofry - teraz bez problemu odtworzysz ten letni smak w swojej kuchni.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Gofry to absolutnie wymarzony deser. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami lub oprószone cukrem pudrem. Jak Zrobić idealne ciasto na gofry? Mamy dla ciebie przepis najprostszy na świecie.

Ciasto na gofry - przepis:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 średnie jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju (możesz użyć roztopionego masła)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większą miskę. Umieść w niej przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Suche składniki zamieszaj, następnie wlej mleko, olej i wbij jajka.
  2. Całość połącz za pomocą miksera na średnich obrotach. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników. Przygotowane ciasto na gofry pozostaw na 10-15 minut, by odpoczęło.
  3. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry ok. 3 minut. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Tak przygotowane gofry idealnie sprawdzą się w tłusty czwartek. Przygotuj je z naszego przepisu, a twoi bliscy będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.