• Link został skopiowany

Pyzy - przepis na klasykę polskiej kuchni. Tradycyjna receptura naszych babć na sycący obiad

Jeśli myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, przed oczami od razu pojawiają nam się pierogi, bigos i oczywiście pyzy, przepyszne ziemniaczane kluchy z aromatycznym farszem, okraszone cebulką. Nie ma wątpliwości, że najlepsze pyzy robiły nasze babcie - dziś z łatwością odtworzysz tradycyjny przepis na pyzy.
Przepyszne pyzy z mięsem - smakują jak u babci
Arkadiusz Fajer /Shutterstock

Więcej tradycyjnych receptur znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pyzy... Czy istnieje coś pyszniejszego? Każdy miłośnik ziemniaczanych dań na pewno odpowie, że nie. Te pyszne ziemniaczane kluchy z pewnością zajmują szczególne miejsce w naszych sercach i wspomnieniach, bo prawdą jest, że najlepsze pyzy robiły nasze babcie i mamy. Czy można odtworzyć ten smak? Oczywiście! Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na pyzy z mięsem, najlepsza obiadowa opcja dla ludzi, którzy kochają polską kuchnię. Do dzieła!

Pyzy z mięsem - przepis:

Potrzebne składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 3/4 kg surowych ziemniaków
  • 3/4 kg ziemniaków ugotowanych i ugniecionych na purée
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 większe jajko
  • sól i szczypta pieprzu

Składniki na mięsny farsz:

  • 40 dag mięsa mieszanego wieprzowo - wołowego (możesz także użyć mięsa z rosołu)
  • 1 biała cebula
  • płaska łyżka masła
  • 1 małe jajko
  • 2 łaskie łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Tradycyjne pyzy z mięsem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania części ziemniaków. Ugotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch listków laurowych. Następnie odcedź je i ostudź. Zimne ziemniaki utrzyj na puree lub przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj je do ugotowanych ziemniaków, dodaj jajko oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj całość, dodaj pieprz i sól. Ziemniaczane ciasto odstaw na 10 minut.
  3. Teraz czas na przygotowanie farszu. Mięso ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Jeśli używasz gotowego mięsa z rosołu, pomiń ten krok. Gotowe mięso zmiel w maszynce. Możesz dodać ugotowaną marchew z rosołu - dodasz odrobinę słodkiego smaku. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj zmielone mięso, przeciśnij czosnek i dodaj majeranek. Podsmażaj ok. 5 minut.
  4. Farsz z patelni przełóż do miski i kiedy lekko ostygnie, dodaj bułkę tartą, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
  5. Teraz czas na formowanie. Delikatnie obsyp ręce mąką ziemniaczaną. Od ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki, spłaszcz je w dłoniach i nakładaj łyżkę farszu. Następnie ostrożnie uformuj szczelne kulki.
  6. Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.

Pyzy z mięsem to świetny pomysł na sycący obiad, przywodzący na myśl kuchnię naszych babć. Zrobisz dziś pyzy na obiad?

Zobacz wideo
Więcej o: