Pyzy - przepis na klasykę polskiej kuchni. Tradycyjna receptura naszych babć na sycący obiad

Jeśli myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, przed oczami od razu pojawiają nam się pierogi, bigos i oczywiście pyzy, przepyszne ziemniaczane kluchy z aromatycznym farszem, okraszone cebulką. Nie ma wątpliwości, że najlepsze pyzy robiły nasze babcie - dziś z łatwością odtworzysz tradycyjny przepis na pyzy.

Więcej tradycyjnych receptur znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pyzy... Czy istnieje coś pyszniejszego? Każdy miłośnik ziemniaczanych dań na pewno odpowie, że nie. Te pyszne ziemniaczane kluchy z pewnością zajmują szczególne miejsce w naszych sercach i wspomnieniach, bo prawdą jest, że najlepsze pyzy robiły nasze babcie i mamy. Czy można odtworzyć ten smak? Oczywiście! Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na pyzy z mięsem, najlepsza obiadowa opcja dla ludzi, którzy kochają polską kuchnię. Do dzieła!

Pyzy z mięsem - przepis:

Potrzebne składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 3/4 kg surowych ziemniaków
  • 3/4 kg ziemniaków ugotowanych i ugniecionych na purée
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 większe jajko
  • sól i szczypta pieprzu

Składniki na mięsny farsz:

  • 40 dag mięsa mieszanego wieprzowo - wołowego (możesz także użyć mięsa z rosołu)
  • 1 biała cebula
  • płaska łyżka masła
  • 1 małe jajko
  • 2 łaskie łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Tradycyjne pyzy z mięsem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania części ziemniaków. Ugotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch listków laurowych. Następnie odcedź je i ostudź. Zimne ziemniaki utrzyj na puree lub przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj je do ugotowanych ziemniaków, dodaj jajko oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj całość, dodaj pieprz i sól. Ziemniaczane ciasto odstaw na 10 minut.
  3. Teraz czas na przygotowanie farszu. Mięso ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Jeśli używasz gotowego mięsa z rosołu, pomiń ten krok. Gotowe mięso zmiel w maszynce. Możesz dodać ugotowaną marchew z rosołu - dodasz odrobinę słodkiego smaku. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj zmielone mięso, przeciśnij czosnek i dodaj majeranek. Podsmażaj ok. 5 minut.
  4. Farsz z patelni przełóż do miski i kiedy lekko ostygnie, dodaj bułkę tartą, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
  5. Teraz czas na formowanie. Delikatnie obsyp ręce mąką ziemniaczaną. Od ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki, spłaszcz je w dłoniach i nakładaj łyżkę farszu. Następnie ostrożnie uformuj szczelne kulki.
  6. Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.

Pyzy z mięsem to świetny pomysł na sycący obiad, przywodzący na myśl kuchnię naszych babć. Zrobisz dziś pyzy na obiad?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.