Więcej tradycyjnych receptur znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Pyzy... Czy istnieje coś pyszniejszego? Każdy miłośnik ziemniaczanych dań na pewno odpowie, że nie. Te pyszne ziemniaczane kluchy z pewnością zajmują szczególne miejsce w naszych sercach i wspomnieniach, bo prawdą jest, że najlepsze pyzy robiły nasze babcie i mamy. Czy można odtworzyć ten smak? Oczywiście! Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na pyzy z mięsem, najlepsza obiadowa opcja dla ludzi, którzy kochają polską kuchnię. Do dzieła!
Pyzy z mięsem - przepis:
Potrzebne składniki na ciasto ziemniaczane:
- 3/4 kg surowych ziemniaków
- 3/4 kg ziemniaków ugotowanych i ugniecionych na purée
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 większe jajko
- sól i szczypta pieprzu
Składniki na mięsny farsz:
- 40 dag mięsa mieszanego wieprzowo - wołowego (możesz także użyć mięsa z rosołu)
- 1 biała cebula
- płaska łyżka masła
- 1 małe jajko
- 2 łaskie łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- płaska łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Tradycyjne pyzy z mięsem - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania części ziemniaków. Ugotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch listków laurowych. Następnie odcedź je i ostudź. Zimne ziemniaki utrzyj na puree lub przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj je do ugotowanych ziemniaków, dodaj jajko oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj całość, dodaj pieprz i sól. Ziemniaczane ciasto odstaw na 10 minut.
- Teraz czas na przygotowanie farszu. Mięso ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Jeśli używasz gotowego mięsa z rosołu, pomiń ten krok. Gotowe mięso zmiel w maszynce. Możesz dodać ugotowaną marchew z rosołu - dodasz odrobinę słodkiego smaku. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj zmielone mięso, przeciśnij czosnek i dodaj majeranek. Podsmażaj ok. 5 minut.
- Farsz z patelni przełóż do miski i kiedy lekko ostygnie, dodaj bułkę tartą, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
- Teraz czas na formowanie. Delikatnie obsyp ręce mąką ziemniaczaną. Od ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki, spłaszcz je w dłoniach i nakładaj łyżkę farszu. Następnie ostrożnie uformuj szczelne kulki.
- Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.
Pyzy z mięsem to świetny pomysł na sycący obiad, przywodzący na myśl kuchnię naszych babć. Zrobisz dziś pyzy na obiad?