Jak zrobić perfekcyjne brownie? Prosty przepis i siedem wskazówek

Idealne brownie powinno być wilgotne, ciężkie i mocno czekoladowe. Co zrobić, żeby wyszło doskonałe? Mamy prosty przepis i kilka porad, na co zwrócić uwagę podczas przygotowań.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Brownie to ciasto, za które może zabrać się każdy, nawet jeśli nie ma doświadczenia z domowymi wypiekami. Od zwykłego ciasta czekoladowego różni się ono konsystencją, która jest zamierzenie ciężka, kleista i zwarta. Nie trzeba się więc obawiać, że ciasto nie wyrośnie czy będzie niewystarczająco puszyste. Jak zrobić brownie idealne? Sprawdź przepis i wskazówki.

Brownie - przepis

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól
Zobacz wideo Brownie blondyna zwana Blondie

Jak zrobić brownie?

Masło rozpuść w garnuszku, wrzuć do niego połamaną na kawałki czekoladę, również roztop i odstaw do wystudzenia. Przelej do miseczki, a potem dodaj jajka, cukier, sól i wszystko połącz. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj ciasto mikserem na wolnych obrotach. 

Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Brownie idealne - wskazówki

  • Dobierz odpowiednią ilość cukru do czekolady, z której robisz brownie. Jeśli ma wyjść mniej słodkie, weź gorzką czekoladę i dodaj mniej cukru. Jeżeli masz ochotę na ultrasłodkie brownie, wybierz czekoladę mleczną lub deserową.
  • Do przygotowania wybierze drobny cukier do wypieków. Ten o większych kryształkach może się skarmelizować lub nie rozpuścić dobrze, przez co konsystencja nie będzie perfekcyjna. Jeśli masz tylko zwykły cukier, rozpuść do w garnuszku razem z masłem i czekoladą.
  • Nie jesz jajek lub nie masz ich w lodówce? Zastąp je jogurtem lub śmietaną (można skorzystać z wegańskiego zamiennika). Pomijanie jajek w przepisie może sprawić, że brownie wyjdzie suche i nieapetyczne.
  • Nie przesusz brownie w piekarniku. Sprawdź je pod koniec pieczenia patyczkiem - jeśli ciasto klei się do niego, piecz je jeszcze przez kilka-kilkanaście minut. Jeśli na patyczku znajdują się małe, ale zwarte kawałki ciasta, to w porządku. Brownie nie może być całkiem suche. 
  • Wyjmij brownie z piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia i odstaw, by naturalnie wystygło i odpoczęło. Jeśli pokroisz je za wcześnie, kawałki będą zdeformowane i mogą się rozpadać. Długie trzymanie brownie w piekarniku niepotrzebnie je wysuszy. 
  • Dodaj ulubione składniki. Wylej połowę ciasta na blachę, wyłóż na nie masło orzechowe, pokruszone ciasteczka typu oreo albo herbatniki i przykryj pozostałym ciastem. Możesz dodać do niego truskawki, maliny lub inne ulubione owoce. Porcja czekolady starta i rozsypana po wierzchu (jeszcze przed pieczeniem) sprawi, że będzie jeszcze lepsze!
  • Jeśli decydujesz się na brownie bez dodatków, posyp je po wierzchu odrobiną... soli, najlepiej gruboziarnistej. Sól sprawi, że smak czekolady będzie jeszcze głębszy. 
Więcej o: