Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Brownie to ciasto, za które może zabrać się każdy, nawet jeśli nie ma doświadczenia z domowymi wypiekami. Od zwykłego ciasta czekoladowego różni się ono konsystencją, która jest zamierzenie ciężka, kleista i zwarta. Nie trzeba się więc obawiać, że ciasto nie wyrośnie czy będzie niewystarczająco puszyste. Jak zrobić brownie idealne? Sprawdź przepis i wskazówki.
Brownie - przepis
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g drobnego cukru,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- sól
Zobacz wideo Brownie blondyna zwana Blondie
Jak zrobić brownie?
Masło rozpuść w garnuszku, wrzuć do niego połamaną na kawałki czekoladę, również roztop i odstaw do wystudzenia. Przelej do miseczki, a potem dodaj jajka, cukier, sól i wszystko połącz. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj ciasto mikserem na wolnych obrotach.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Brownie idealne - wskazówki
- Dobierz odpowiednią ilość cukru do czekolady, z której robisz brownie. Jeśli ma wyjść mniej słodkie, weź gorzką czekoladę i dodaj mniej cukru. Jeżeli masz ochotę na ultrasłodkie brownie, wybierz czekoladę mleczną lub deserową.
- Do przygotowania wybierze drobny cukier do wypieków. Ten o większych kryształkach może się skarmelizować lub nie rozpuścić dobrze, przez co konsystencja nie będzie perfekcyjna. Jeśli masz tylko zwykły cukier, rozpuść do w garnuszku razem z masłem i czekoladą.
- Nie jesz jajek lub nie masz ich w lodówce? Zastąp je jogurtem lub śmietaną (można skorzystać z wegańskiego zamiennika). Pomijanie jajek w przepisie może sprawić, że brownie wyjdzie suche i nieapetyczne.
- Nie przesusz brownie w piekarniku. Sprawdź je pod koniec pieczenia patyczkiem - jeśli ciasto klei się do niego, piecz je jeszcze przez kilka-kilkanaście minut. Jeśli na patyczku znajdują się małe, ale zwarte kawałki ciasta, to w porządku. Brownie nie może być całkiem suche.
- Wyjmij brownie z piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia i odstaw, by naturalnie wystygło i odpoczęło. Jeśli pokroisz je za wcześnie, kawałki będą zdeformowane i mogą się rozpadać. Długie trzymanie brownie w piekarniku niepotrzebnie je wysuszy.
- Dodaj ulubione składniki. Wylej połowę ciasta na blachę, wyłóż na nie masło orzechowe, pokruszone ciasteczka typu oreo albo herbatniki i przykryj pozostałym ciastem. Możesz dodać do niego truskawki, maliny lub inne ulubione owoce. Porcja czekolady starta i rozsypana po wierzchu (jeszcze przed pieczeniem) sprawi, że będzie jeszcze lepsze!
- Jeśli decydujesz się na brownie bez dodatków, posyp je po wierzchu odrobiną... soli, najlepiej gruboziarnistej. Sól sprawi, że smak czekolady będzie jeszcze głębszy.
Brownie - inspiracjeOtwórz galerię