Jeśli chcesz znaleźć więcej sprawdzonych przepisów, odwiedź naszą stronę główną - Gazeta.pl
Zupa z dyni to obowiązkowa pozycja w zimowym menu. Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa swoim smakiem zdecydowanie umili nam ponure i zimne dni, a jej właściwości zdrowotne mają nieoceniony wpływ w zapobieganiu przeziębieniu. Jak zrobić idealną zupę dyniową? Nasz prosty przepis wzbogaciliśmy o jeden dodatek - szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
Zupa dyniowa - przepis:
Potrzebne składniki:
- ok. 1 kg dyni piżmowej lub hokkaido
- ok. pół puszki pomidorów krojonych
- 200 g ziemniaków
- 1 większa cebula
- 2 niepełne szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 25 g masła
- czubata łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
- czubata łyżeczka startego imbiru
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Zupa dyniowa - sposób wykonania krok po kroku:
- Najpierw przygotuj dynię. Obierz ją ze skórki (tu przyda się ostry nóż), wytnij gniazda nasienne a miąższ pokrój w średnią kostkę.
- Ziemniaki obierz i podobnie jak dynię, pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek. Rozpuść w nim masło i zeszklij na nim posiekana cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli, a czosnek uwolni swój aromat.
- Do zeszklonej cebuli dodaj dynię z ziemniakami oraz kurkumę i imbir. Podsmażaj całość przez ok. 5-7 minut, co chwilę mieszając.
- W osobnym rondelku zagotuj bulion i wlej go do garnka z podsmażoną dynią. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dopraw solą, pieprzem i chili do smaku. Wlej mleko i całość zblenduj na jednolity krem i chwilkę jeszcze pogotuj. Podawaj w towarzystwie grzanek.
Jeśli mówimy o rozgrzewających obiadach, zupa z dyni to strzał w 10. Zrób ją dziś na obiad i popraw humor swoim bliskim jej niezwykłym smakiem.