Zupa z dyni - przepis na rozgrzewający obiad. Ten dodatek nada jej charakteru

W zimowe dni chcemy jeść pyszne i rozgrzewające zupy, które nie tylko ogrzeją nasze zmarznięte ciała, ale także swoim smakiem poprawią humor. Zupa z dyni bez wątpienia należy do takich dań, a nasz przepis na dupę dyniową jest bardzo prosty. Jeśli zależy ci na wyjątkowym smaku, dodaj szczyptę chili.

Jeśli chcesz znaleźć więcej sprawdzonych przepisów, odwiedź naszą stronę główną - Gazeta.pl

Zupa z dyni to obowiązkowa pozycja w zimowym menu. Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa swoim smakiem zdecydowanie umili nam ponure i zimne dni, a jej właściwości zdrowotne mają nieoceniony wpływ w zapobieganiu przeziębieniu. Jak zrobić idealną zupę dyniową? Nasz prosty przepis wzbogaciliśmy o jeden dodatek - szczyptę chili lub pieprzu cayenne.

Te domowe bułki przygotujesz w ekspresowym tempieDomowe bułki w sam raz na weekend. Ciasto zrobisz w kilka minut

Zupa dyniowa - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 1 kg dyni piżmowej lub hokkaido
  • ok. pół puszki pomidorów krojonych
  • 200 g ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 niepełne szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g masła
  • czubata łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
  • czubata łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Zupa dyniowa - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Najpierw przygotuj dynię. Obierz ją ze skórki (tu przyda się ostry nóż), wytnij gniazda nasienne a miąższ pokrój w średnią kostkę.
  2. Ziemniaki obierz i podobnie jak dynię, pokrój w kostkę.
  3. Przygotuj garnek. Rozpuść w nim masło i zeszklij na nim posiekana cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli, a czosnek uwolni swój aromat.
  4. Do zeszklonej cebuli dodaj dynię z ziemniakami oraz kurkumę i imbir. Podsmażaj całość przez ok. 5-7 minut, co chwilę mieszając.
  5. W osobnym rondelku zagotuj bulion i wlej go do garnka z podsmażoną dynią. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  6. Kiedy warzywa będą już miękkie, dopraw solą, pieprzem i chili do smaku. Wlej mleko i całość zblenduj na jednolity krem i chwilkę jeszcze pogotuj. Podawaj w towarzystwie grzanek.

Przepyszne pyzy z mięsem - smakują jak u babciPyzy - przepis. Tradycyjna receptura naszych babć na sycący obiad

Jeśli mówimy o rozgrzewających obiadach, zupa z dyni to strzał w 10. Zrób ją dziś na obiad i popraw humor swoim bliskim jej niezwykłym smakiem.

Zobacz wideo
Więcej o: