Walentynkowe ciasto czekoladowe - poznaj wyjątkowe przepisy na deser dla dwojga

Walentynkowe ciasto czekoladowe to podstawa, jeżeli chodzi o dzień zakochanych. Świętowanie kolejnej rocznicy związku wymaga odpowiedniej oprawy, także tej deserowej. Dowiedz się, jak wykonać pyszne ciasto na walentynki.

Pomysły na walentynkowe ciasto czekoladowe z białą czekoladą i różanymi płatkami

Pomysły na walentynkowe ciasto czekoladowe mogą być naprawdę różne. Jedną z pierwszych propozycji, którą dla was wybraliśmy, jest wariant z białą czekoladą i różanymi płatkami. To nie lada gratka dla smakoszy wypieków. Przejdźmy zatem do wykonania.

Jeśli chcemy przygotować czekoladowe ciasto z różanymi dodatkami, musimy zakupić:

Składniki na ciasto główne:

  • około pół kostki masła (możemy wziąć trochę więcej)
  • 1 czekolada (gorzka lub mleczna w zależności od naszych preferencji)
  • około 125 ml mleka
  • około 3-4 jajek
  • 1 szklanka cukru białego 
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • pół białej czekolady
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • jadalne kwiaty różane

Wykonanie:

  1. Rozpuszczamy masło w rondelku z czekoladą. Pamiętajmy jednak o ustawieniu małego ognia, aby nie przypalić masy.
  2. Dokładnie mieszamy.
  3. Następnie rondel odstawiamy z ognia. Dodajemy mleko.
  4. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
  5. W oddzielnej misce ubijamy jajka, dosypujemy cukier i odrobinę soli - wszystko ubijamy na sztywną masę.
  6. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajeczną masę oraz czekoladową i mieszamy.
  7. Dalej przygotowujemy tortownicę - warto, aby była ona w kształcie serca, to idealna forma na walentynki. Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  8. Następnie wykładamy przygotowaną masę na formę.
  9. W kolejnym kroku wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut.
  10. Teraz przyszedł czas na polewę i dekoracje. Składniki na polewę roztapiamy w rondelku. Stopniowo dodając jogurt, jednocześnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasto. Gdy polewa ostygnie, ozdabiamy deser płatkami róży.

Deser w kształcie serca na walentynki. Zdjęcie ilustracyjneDeser w kształcie serca na walentynki. Zdjęcie ilustracyjne etorres/shutterstock.com

Walentynkowe ciasto czekoladowe z owocami - leśny mix

Walentynkowe ciasto czekoladowe z owocami leśnymi to przepyszne połączenie! Z całą pewnością spotkanie walentynkowe będzie udane i przede wszystkim smaczne. Oto sposób wykonania:

Składniki:

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • około 300-350 gramów gorzkiej czekolady
  • około 2-3 łyżek oleju roślinnego
  • odrobina soli
  • 6 dużych jajek
  • owoce - mogą to być np.: truskawki, maliny, borówki, jagody
  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • szklanka serka typu mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • kilka listków świeżej mięty

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie piekarnika. Musimy go odpowiednio nagrzać. Dobrze jest także zająć się od razu formą.
  2. Dalej w oddzielnym garnuszku dodajemy masło, olej oraz czekoladę, a także dwa jaja. Wszystko rozpuszczamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Z czterech pozostałych jajek wytwarzamy sztywną masę. Pamiętajmy o stopniowym dodawaniu cukru, przy jednoczesnym miksowaniu.
  4. Potem dodajemy ją partiami do czekoladowej masy. Wszystko łączymy za pomocą drewnianej łyżki.
  5. Tak przygotowaną masę ciasta przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na kratkę. Jeżeli zostało wykonane prawidłowo, powinno opaść w trakcie studzenia. Będziemy tam mogli włożyć krem oraz owoce.
  6. Do oddzielnego naczynia wlewamy zimną śmietankę oraz dodajemy chłodny serek, cukier puder, wanilię. Całość ubijamy dokładnie mikserem. Masę wykładamy na ostudzone ciasto. Następnie posypujemy świeżymi owocami i przyozdabiamy listkami mięty. Dodatkowo możemy posypać je cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z truskawkamiCiasto czekoladowe z truskawkami zdj. ilustracyjne; fot. Slaviki / shutterstock.com

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Walentynkowe ciasto czekoladowe z orzechami - romantyczny deser 

Walentynkowe ciasto czekoladowe z orzechami i budyniem to znakomity duet. Nie od dziś wiadomo, że czekolada i orzechy lubią swoje towarzystwo. Poniżej przepis na romantyczny deser:

Składniki na ciasto:

  • około 3-4 szklanek mąki pszennej
  • około półtorej łyżeczki sody spożywczej
  • 150 gramów masła
  • 2-3 łyżki miodu - rodzaj w zależności od naszych preferencji
  • około 2/3 szklanki cukru białego
  • 2-3 jajka

Składniki na masę orzechową:

  • około 1 szklanki orzechów np. włoskich
  • około 75 gramów masła
  • 5-6 łyżek cukru białego
  • 2 łyżki miodu prawdziwego

Składniki na masę budyniową:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 2 opakowania budyniu - smak wedle uznania
  • półtorej kostki masła

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się przesianiem mąki. Wówczas ciasto będzie o wiele pulchniejsze. Następnie musimy wymieszać ją z sodą oczyszczoną.
  2. W kolejnym etapie zajmujemy się roztopieniem w rondelku masła z miodem i cukrem. Dalej odstawiamy rondelek do wystudzenia.
  3. Jajka dokładnie mieszamy, aby powstała jajeczna masa. Dalej łączymy ze sobą miód, cukier, masło, jajka. Zagniatamy z nich ciasto i dzielimy na dwie części.
  4. Czwarty krok to wykonanie masy orzechowej. Łączymy ze sobą masło, cukier, miód. Całość gotujemy, aż się rozpuści. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Ściągamy z ognia.
  5. Teraz zajmujemy się masą budyniową. Budyń musi być gęstszy, dlatego należy użyć mniej mleka niż standardowo. Kiedy budyń już się zagotuje i ostygnie, dodajemy masło, cukier i całość ucieramy. Możemy wykonać to etapami - stopniowo dodawać budyń.
  6. Pierwszą część ciasta pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 10-15 minut. Drugą część ciasta ubogacamy masą orzechową i pieczemy. Później po upieczeniu ciasto przekładamy masą budyniową.

Walentynkowe brownie - sprawdź, jak je wykonać

Planujesz kolację dla dwojga, na której zaserwujesz romantyczny deser? Ciasto czekoladowe sprawdzi się w tej roli doskonale. Walentynkowe brownie to klasyka, jeżeli chodzi o wyjątkowe okazje. Oto nasza propozycja:

Składniki:

  • 100 gramów czekolady
  • 125 gramów masła
  • 125 gramów cukru białego
  • 2-3 sztuki jajka
  • około 35 gramów mąki
  • 25 gramów kakao prawdziwego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 50 gramów ulubionych orzechów

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy formę - tutaj będzie nam potrzebna typowa keksówka.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Masę czekoladową należy ostudzić.
  4. W kolejnym etapie ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Do niej dokładamy wcześniej wymieszane jajka.
  5. Do całości dokładamy masę czekoladową, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao z orzechami. Całość dokładnie miksujemy i wlewamy do foremki.
  6. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Opcjonalnie możemy je udekorować cukrem pudrem lub innymi jadalnymi ozdobami.

Pyszne, czekoladowe browniePyszne, czekoladowe brownie LorenaCirstea /Shutterstock

Podstawą własnoręcznie przygotowanej kolacji walentynkowej jest pyszny deser. Ciasto czekoladowe dla dwojga zawsze będzie najlepszym wyborem, dlatego mamy nadzieję, że podane przez nas przepisy będą dla was pomocne. 

Zobacz też: Serce na walentynki: jakie dania możemy podać w formie serca?

Więcej o:
Copyright © Agora SA