Więcej przepisów na słodkie ciasteczka znajdziesz na Gazeta.pl.
Kruche ciasteczka to klasyk klasyków. Znacie kogoś, kto ich nie lubi? Bo my chyba nie. Nie dość, że robi się je szybko i wystarczy tylko kilka składników, to jeszcze pasuje do nich cała gama dodatków: można zrobić cytrynowe, można polać je lukrem lub polewą czekoladową, można jeść je z konfiturą, posypać cukrem, nie brakuje też amatorów jedzenia ciasteczek posmarowanych masłem orzechowym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i masło posiekane na kawałki ucieramy na gładką masę mikserem. Osoby, które nie posiadają takiego sprzętu, mogą zrobić to ręcznie. W misce umieszczamy mąkę i cukier, następnie pokrojone masło i siekamy nożem na kruszonkę. Następnie zagniatamy.
Z ciasta odrywamy nieduże kawałki, formujemy w kulki, a następnie spłaszczamy, np. palcami albo łyżką. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy na niej ciasteczka z zachowaniem odstępów.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez około 15 minut. Ważne: resztę ciasta na czas pieczenia pierwszej partii ciasteczek możecie owinąć folią i schować do lodówki.
Ciasteczka podajemy tak, jak akurat mamy ochotę. Powyżej podaliśmy kilka sposobów. Jeśli chcielibyście, żeby ciasteczka od razu miały cytrynowy aromat, skorzystajcie z tego przepisu:
Możecie też zwykłe kruche ciastka polać lukrem cytrynowym. Aby go zrobić, wystarczą wam szklanka cukru pudru oraz kilka łyżek soku z cytryny.