Ciastka kruche. Przepis na szybkie, maślane i złociste ciasteczka z trzech składników

Kruche ciasteczka są idealnym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się iść do sklepu. Są też świetnym wybawieniem, gdy ktoś wpada do nas niespodziewanie, a my zastanawiamy się, co mu podać. Sprawdźcie tę recepturę na ciastka kruche - przepis ma tylko trzy składniki.

Więcej przepisów na słodkie ciasteczka znajdziesz na Gazeta.pl.

Kruche ciasteczka to klasyk klasyków. Znacie kogoś, kto ich nie lubi? Bo my chyba nie. Nie dość, że robi się je szybko i wystarczy tylko kilka składników, to jeszcze pasuje do nich cała gama dodatków: można zrobić cytrynowe, można polać je lukrem lub polewą czekoladową, można jeść je z konfiturą, posypać cukrem, nie brakuje też amatorów jedzenia ciasteczek posmarowanych masłem orzechowym.

Zobacz wideo Ciastka budyniowe - idealne na smutki

Ciastka kruche - przepis na szybkie maślane ciasteczka z trzech składników

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier i masło posiekane na kawałki ucieramy na gładką masę mikserem. Osoby, które nie posiadają takiego sprzętu, mogą zrobić to ręcznie. W misce umieszczamy mąkę i cukier, następnie pokrojone masło i siekamy nożem na kruszonkę. Następnie zagniatamy. 

Z ciasta odrywamy nieduże kawałki, formujemy w kulki, a następnie spłaszczamy, np. palcami albo łyżką. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy na niej ciasteczka z zachowaniem odstępów. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez około 15 minut. Ważne: resztę ciasta na czas pieczenia pierwszej partii ciasteczek możecie owinąć folią i schować do lodówki.

Ciasteczka podajemy tak, jak akurat mamy ochotę. Powyżej podaliśmy kilka sposobów. Jeśli chcielibyście, żeby ciasteczka od razu miały cytrynowy aromat, skorzystajcie z tego przepisu:

Możecie też zwykłe kruche ciastka polać lukrem cytrynowym. Aby go zrobić, wystarczą wam szklanka cukru pudru oraz kilka łyżek soku z cytryny.

Więcej o: