Pączki z ziemniakami - przepis, który pokochasz. Są mięciutkie, wilgotne i przepyszne

Pączki z ziemniakami? A co to za wymysł? Przyznać się, kto tak pomyślał? Zdziwienie jest zrozumiałe, ale zapewniamy, że nasz przepis na pączki z ziemniakami to hit wśród karnawałowych słodkości. Pączki z ziemniakami są wilgotne, mięciutkie i absolutnie przepyszne. Jak je zrobić?

Więcej przepisów na pyszne słodkości znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pączki z ziemniakami to prawdziwe objawienie kulinarne. Są pyszne, delikatne i puszyste jak chmurka a smak ziemniaków jest niewyczuwalny. Jak zrobić te wyjątkowe pączki? Zapraszamy do prostego przepisu, który z pewnością pokochasz.

Pączki z ziemniaków - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków odmiany mączystej
  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 będzie odpowiedni)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • litr oleju rzepakowego do smażenia
  • ponadto nadzienie, jakim chcesz nadziać swoje pączki (dżem, marmolada, budyń)

Pączki z ziemniaków - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij na puree i dodatkiem masła.
  2. Następnie zrób rozczyn. Odrobinę mleka podgrzej do temperatury pokojowej. Do szklanki wsyp pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dodaj mleko, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.
  3. Teraz przygotuj kogel-mogel. Mikserem ubij jajka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
  4. Do dużej miski włóż ugniecione ziemniaki, dodaj przesianą mąkę, jajka ubite z cukrem, rozczyn oraz 2 łyżki spirytusu. Dokładnie wyrabiaj ciasto i gdy uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto na pączki ziemniaczane połóż na stolnicy oprószonej mąką. Ostrożnie rozwałkuj ciasto. Powinno być dość grube (1,5-2 cm). Z rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi, na każdy z nich połóż łyżkę wybranego nadzienia i dokładnie zalep, formując kształt pączka. Uformowane pączki odłóż na 15 minut do wyrośnięcia.
  6. W szerokim garnku rozgrzej olej. Wrzucaj pączki partiami i smaż na piękny złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki z ziemniaków ostrożnie wyłów łyżką cedzakową i odłóż na chwile na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp obficie cukrem pudrem i ciesz się niezwykłym smakiem puszystych pączków.

Pączki z ziemniaków to hit nadchodzącego tłustego czwartku. Zrób je koniecznie, na pewno ci zasmakują.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA