Pączki z ziemniakami - przepis, który pokochasz. Są wilgotne i przepyszne
Pączki z ziemniakami - przepis, który pokochasz. Są mięciutkie, wilgotne i przepyszne
REKLAMA
aszu
Pączki z ziemniakami? A co to za wymysł? Przyznać się, kto tak pomyślał? Zdziwienie jest zrozumiałe, ale zapewniamy, że nasz przepis na pączki z ziemniakami to hit wśród karnawałowych słodkości. Pączki z ziemniakami są wilgotne, mięciutkie i absolutnie przepyszne. Jak je zrobić?
3
Evan Lorne /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne słodkości znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
REKLAMA
Pączki z ziemniakami to prawdziwe objawienie kulinarne. Są pyszne, delikatne i puszyste jak chmurka a smak ziemniaków jest niewyczuwalny. Jak zrobić te wyjątkowe pączki? Zapraszamy do prostego przepisu, który z pewnością pokochasz.
Pączki z ziemniaków - przepis:
Potrzebne składniki:
0,5 kg ziemniaków odmiany mączystej
0,5 kg mąki pszennej (typ 500 będzie odpowiedni)
45 g świeżych drożdży
100 g masła
2 średnie jajka
5 łyżek drobnego cukru do wypieków
5 łyżek mleka
2 łyżki spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
litr oleju rzepakowego do smażenia
ponadto nadzienie, jakim chcesz nadziać swoje pączki (dżem, marmolada, budyń)
Pączki z ziemniaków - sposób wykonania:
Zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij na puree i dodatkiem masła.
Następnie zrób rozczyn. Odrobinę mleka podgrzej do temperatury pokojowej. Do szklanki wsyp pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dodaj mleko, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.
Teraz przygotuj kogel-mogel. Mikserem ubij jajka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Do dużej miski włóż ugniecione ziemniaki, dodaj przesianą mąkę, jajka ubite z cukrem, rozczyn oraz 2 łyżki spirytusu. Dokładnie wyrabiaj ciasto i gdy uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto na pączki ziemniaczane połóż na stolnicy oprószonej mąką. Ostrożnie rozwałkuj ciasto. Powinno być dość grube (1,5-2 cm). Z rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi, na każdy z nich połóż łyżkę wybranego nadzienia i dokładnie zalep, formując kształt pączka. Uformowane pączki odłóż na 15 minut do wyrośnięcia.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Wrzucaj pączki partiami i smaż na piękny złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki z ziemniaków ostrożnie wyłów łyżką cedzakową i odłóż na chwile na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp obficie cukrem pudrem i ciesz się niezwykłym smakiem puszystych pączków.
Pączki z ziemniaków to hit nadchodzącego tłustego czwartku. Zrób je koniecznie, na pewno ci zasmakują.