Więcej przepisów na wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to wybawienie dla wszystkich, którzy nie mają cierpliwości albo doświadczenia w kuchni. Pieczone z owocami i kruszonką smakuje doskonale i nada się zarówno jako słodka przekąska na drugie śniadanie, jak i do popołudniowej kawy. Zapraszamy po przepis na ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać.
Składniki (na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25 cm):
Na kruszonkę:
Dodatkowo:
Na dno dużej miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy rozkłócone jajka, mleko i olej, a na to wsypujemy mąkę. Wszystko przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie mieszamy zawartość miski i dobrze połączone składniki wylewamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce.
Z mąki, masła i cukru przygotowujemy kruszonkę - łączymy składniki i rozcieramy je w palcach, wykładamy na ciasto z owocami.
Tak przygotowanie ciasto drożdżowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 35-40 minut, aż ładnie wyrośnie i się zrumieni. Podajemy po przestudzeniu.