Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Doskonałe dla leniwych i dla początkujących

Macie ochotę na ciasto drożdżowe, ale na wyrabianie ciasta już niekoniecznie? Mamy dla was prosty przepis, w którym nie jest to wcale potrzebne. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Więcej przepisów na wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to wybawienie dla wszystkich, którzy nie mają cierpliwości albo doświadczenia w kuchni. Pieczone z owocami i kruszonką smakuje doskonale i nada się zarówno jako słodka przekąska na drugie śniadanie, jak i do popołudniowej kawy. Zapraszamy po przepis na ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - przepis

Składniki (na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25 cm):

  • 600 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 120 g oleju,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

Na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki drobnego cukru,
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 300-400 g owoców (np. truskawek, brzoskwiń pokrojonych w ósemki czy jagód - można użyć mrożonych, należy je rozmrozić przed pieczeniem)
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Na dno dużej miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy rozkłócone jajka, mleko i olej, a na to wsypujemy mąkę. Wszystko przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie mieszamy zawartość miski i dobrze połączone składniki wylewamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce.

Z mąki, masła i cukru przygotowujemy kruszonkę - łączymy składniki i rozcieramy je w palcach, wykładamy na ciasto z owocami. 

Tak przygotowanie ciasto drożdżowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 35-40 minut, aż ładnie wyrośnie i się zrumieni. Podajemy po przestudzeniu. 

Więcej o: